Expozitie de fotografie: “Apeducte din Portugalia”

Camões, Instituto da Cooperação e da Língua, Fundatia Culturala “Elena Surdu-Stanescu” si Muzeul National de Istorie a Romaniei va invita la inaugurarea Expozitiei de fotografie “Apeducte din Portugalia”, semnata de Pedro Inácio, in Sala Lapidarium a MNIR marti, 16 octombrie, de la ora 17.30. Expozitia va fi deschisa intre 16-28 octombrie si poate fi vizitata de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 – 18.00. Costul unui bilet este de 4 lei si ofera acces de asemenea la expozitia permanenta a Muzeului.

Proiectul concretizat la Bucuresti prin intermediul Fundatiei Culturale “Elena Surdu- Stanescu” si al Camões, Instituto da Cooperação e da Língua in colaborare cu Muzeul National de Istorie a Romaniei, este mai mult decat o expozitie de fotografie: el se integreaza in dialogul artistic initiat in 2011 la Muzeul Apei din Lisabona, prin expozitia Imagens de amor a Elenei Surdu Stanescu (sculptura) si a Georgetei Grabovschi (pictura), organizata de Institutul Cultural Roman. Se construieste astfel o cale de comunicare intre expresii artistice diferite, pe care deschiderea catre colaborare le-a adus mai aproape.

Apeductele, o prezenta naturala in Portugalia, nu se numara printre reperele peisagistice din Romania. De aceea fotografiile lui Pedro Inácio sunt o invitatie de a descoperi cum au aparut ele si cum apoi orasele au crescut in jurul lor. Expozitia propune o altfel de calatorie prin Portugalia, o perspectiva mai complexa, care se adreseaza atat celor interesati de istorie, de arhitectura, cat si celor interesati de specificul lusitan.
Acest patrimoniu cultural, difuzat pentru prima data la nivel international, evidentiaza monumente legate de istoria artei si de aprovizionarea cu apa din Portugalia, construite, majoritatea, intre secolele al XVI-lea si al XIX-lea. Structurile sunt prezentate in functie de localizarea geografica, de la nord la sudul tarii, un factor important pentru tipologia fiecarui apeduct.
Aceasta initiativa fotografica urmareste atat cercetarea apeductelor portugheze, cat si sa aduca un tribut tuturor celor care le-au infaptuit (portughezi si straini,) punand accent pe arta si priceperea cu care au construit o mostenire culturala si istorica aparte.

(Pedro Inácio)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *