Seara greceasca la Humanitas: “Raport catre El Greco”

Joi, 18 octombrie, ora 18.30, la Libraria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45) sunteti invitati sa petreceti o seara dedicata lui Nikos Kazantzakis, cu prilejul lansarii editiei integrale a volumului “Raport catre El Greco”. Vor vorbi criticul literar Alex Stefanescu, Alexandra Rusu, editor Booktopia, Elena Lazar, traducator si editor, si Denisa Comanescu, director editorial Humanitas Fiction.

“Raport catre El Greco” ocupa un loc aparte in ansamblul operei lui Nikos Kazantzakis — e ultima sa carte, scrisa in 1956 si aparuta postum in 1961. Editura Humanitas Fiction le ofera acum cititorilor versiunea romaneasca integrala a acestui volum monumental.

“Asadar, cititorule, vei gasi in aceste pagini firul rosu, inchegat din picaturi de sange, firul care marcheaza drumul meu printre oameni, patimi si idei.[…] Imi rechem amintirile, imi adun viata spulberata in vazduh, ma asez ca un soldat in fata generalului si imi prezint Raportul meu catre El Greco.”Nikos Kazantzakis

“Raport catre El Greco nu este un text strict autobiografic – dupa cum insusi scriitorul marturiseste ritos –, nu este un volum de memorialistica sau de insemnari de calatorie, desi in paginile lui se deruleaza o fascinanta, perpetua calatorie. Ultima carte scrisa de Nikos Kazantzakis este un testament literar, o proza in care cititorul statornic si iremediabil indragostit de opera Cretanului va regasi toate fatetele personalitatii vulcanice ale acestui titan al literelor grecesti si universale.” (Elena Lazar)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *