Cat de simplu e sa traiesti in stilul 80/20?

Mai putina munca. Mai putine griji. Mai mult succes. Mai multe bucurii. Mai putin inseamna mai mult. Mai putine eforturi, rezultate mai spectaculoase. Cum e posibil asa ceva? Richard Koch stie raspunsul si il impartaseste lumii intregi in volumul sau “Traind in stilul 80/20”, aparut anul acesta la Editura Meteor Press.

Pe Richard Koch l-am mai intalnit tot la Meteor Press, atunci cand am avut ocazia sa citesc o alta carte de-ale lui, care se lega de aceeasi idee “Principiul 80/20. Cum sa obtii mai mult cu mai putin”. Daca acolo autorul vorbea despre aplicarea acestui principiu in diverse domenii (viata personala, serviciu, relatiile cu cei din jur etc), in volumul de fata Koch defineste acest principiu si face o schema a ceea ce inseamna el de fapt, pe intelesul tuturor.

In primul rand, fiecare trebuie sa ne gasim propriul drum, pentru ca atata vreme cat nu gandim cu capul nostru, nu ne facem propriul plan si nu actionam conform lui nu vom reusi sa schimbam nimic intr-o existenta care nu ne multumeste. Fiecare dintre noi e construit intr-un fel anume si fiecare isi stie punctele forte – pe care trebuie sa le valorifice in folosul propriu. In al doilea rand, trebuie sa lasam in urma gandirea cum sa “penru a obtine mult trebuie sa facem mult”. Nu, trebuie sa gandim mai mult, sa ne concentram mai mult la ce vrem sa fim si sa facem, sa ne stabilim foarte clar planul, dupa care actiunea sa vina firesc si fara efort mare. Nu trebuie sa ne comparam cu altii, nu trebuie sa ne complicam vietile – dimpotriva, sa facem tot ce putem pentru a le simplifica. Fiecare trebuie sa gasim ce ni se potriveste. Unii prefera sa munceasca noua luni non-stop si sa castige foarte mult, dupa care sa plece intr-o vacanta prelungita, altii prefera sa munceasca trei zile pe saptamana, dupa care sa plece in weekenduri prelungite. 🙂

Personal, cel mai mult mi-a placut exemplul lui Kock legat de economii si anume cum poti sa strangi bani fara efort. Ideea este ca trebuie sa depui la banca o mica parte din salariu in fiecare luna si sa uiti de acei bani, sa nu te mai gandesti ca sunt ai tai. Cum faci asta? Pai, de exemplu, sa iti imaginezi ca ti-a scazut salariul si de acum inainte esti platit cu 10 % mai putin. 🙂 El da drept exemplu in carte cazul unor tineri prietreni de-ai lui, cu niste joburi simple, despre care ei insisi credeau ca nu le vor aduce niciodata suficienti bani pentru a pune si ceva deoparte. Si totusi, autorul le da solutia: sa puna deoparte 10 % din salariu in fiecare luna utilizand dobanda capitalizata. Cand le calculeaza suma la care vor ajunge cand vor iesi la pensie, tinerii raman la propriu cu gura cascata, pentru ca nu s-ar fi gandit niciodata la un astfel de plan.

Si daca nu va vedeti in stare sa urmati sfaturile de bun simt ale lui Koch, lectura oricum nu va va strica, pentru ca nu se stie niciodata cand o sa va saturati sa lucrati 14 ore pe zi uitand de viata de familie si de prieteni si o sa decideti ca decat sa castigati excesiv si sa nu aveti timp si sanatate sa va cheltuiti banii, mai bine casatigati cat va trebuie si va ramane mai mult timp pentru voi insiva si pasiunile pe care le aveti, pentru copiii vostri si pentru toate celelalte persoane importante din viata voastra. Pentru ca, nu-i asa, “de cate case si masini avem nevoie pentru a compensa atacurile de cord si depresiile?”

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *