Pe strada sentimentelor: trei “Iubiri de altadata”

Colectia Iubiri de altadata a Editurii Allfa ne poarta in continuare prin trecutul literaturii romane si universale, extragand cu delicatete scrieri in care iubirea isi face de cap in fel si chip cu bietele fiinte umane suspuse ei. Volumele despre care vreau sa va povestesc azi (7, 8 si 9 din colectie) cuprind scrierile a trei autori europeni: “Prima iubire” a prozatorului si dramaturgului rus Turgheniev, “Un soldat de nadejde” a poetului si prozatorului britanic Ford Madox Ford si “Femeia de ciocolata” a autorului roman Gib Mihaescu.

“Prima iubire” se prezinta o colectie de trei povesti, toate avand in comun, dupa cum spune si titlul, prima iubire. Insa nu e cazul sa va imaginati fluturasi si inimioare pentru ca, daca il stiti cat de cat pe Turgheniev, stiti deja ca scrierile lui sunt mai degraba triste si sumbre decat pline de seninatate. Asa ca nici protagonistii celor trei povesti adunate in volumul aparut la Allfa nu se bucura de finaluri fericite, fiecare dintre ei avand de suferit in urma unor sentimente neimplinite si fiecare dintre ei ramanand marcat pe viata de aceste iubiri de tinerete.

“Un soldat de nadejde” poate fi considerat un roman al nefericirii in cuplu, realizat sub forma marturisirii facute de un barbat ramas vaduv. Prietenia de noua ani pe care el si sotia o legasera cu un alt cuplu este desfacuta cu atentie, ca o masinarie stricata, si analizata pana in cele mai mici amanunte, dand la iveala o serie de evenimente ciudate si de relatii dureroase, care au afectat iremediabil destinele celor patru persoane implicate, dar si a celor care au avut nesansa de a-si fi intersectat vietile cu ale lor.

“Femeia de ciocolata” este un miniroman al sfasierii launtrice si al trairii in afara realitatii, personajul principal fiind un tanar indragostit de o femeie care il alege pe altul in defavoarea lui. Tanarul se tortureaza permanent cu imaginea celor doi, dorindu-i moartea rivalului sau, cautand compania femeii pe care o doreste atat si imaginand tot felul de scenarii tragi-comice (iar pe unele le pune chiar in practica) pentru a-i dovedi acesteia sinceritatea sentimentelor sale si sacrificiile de care este el in stare pentru cea pe care o iubeste.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *