Eveniment: “Tarkovski in 2012. 80 de ani de la nastere”

In zilele de miercuri, 5 decembrie, si joi, 6 decembrie, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Romane gazduieste patru filme prezentate in cadrul evenimentului “Tarkovski in 2012. 80 de ani de la nastere”. Programul de la Cinemateca Eforie include doua documentare despre marele cineast rus Andrei Tarkovski si doua filme de-ale acestuia.

Toate cele patru filme sunt prezentate in premiera in Romania. Evenimentul “Tarkovski in 2012. 80 de ani de la nastere” (4-7 decembrie a.c.), finantat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, este organizat de Asocatia “Orante” (initiatoarea proiectului), Ambasada Federatiei Ruse in Romania, Primaria Municipiului Bucuresti, Arhiva Nationala de Filme – Cinemateca Romana, Muzeul National al Taranului Roman, Fundatia Charta si Fundatia Art Viva.

Programul de la Cinemateca Eforie si prezentarea filmelor:

Miercuri, 5 decembrie
17.30 MAGNETISMUL MEMORIEI
Film documentar de Evgheni Borzov (Rusia, 2006)
Prezinta criticul de film Elena Dulgheru, director al proiectului “Tarkovski in 2012”
Filmul reda, din interviuri cu martori, o intalnire de creatie aproape uitata a lui Andrei Tarkovski cu cinefilii din Ivanovo, in 1976. Filmarile au fost realizate in Zavrajie, Iurievet si Ivanovo – localitati din zona natala a regizorului, la Paris si la Roma.
Diploma speciala la Festivalul International de Film Documentar “Punto de Vista”, Navarra (Spania, 2007)

19.00 PATIMILE DUPA ANDREI
Varianta originala a filmului ANDREI RUBLIOV de Andrei Tarkovski (URSS, 1966)
Prezinta istoricul de film prof. univ. Dmitri Salinski (Rusia)
Premiul Asociatiei Criticilor de Film, Paris, 1968; Premiul FIPRESCI si premiul pentru Cel mai bun scenariu – Cannes, 1969; alte noua premii internationale.
“Realizat in maniera frescei istorice, filmul povesteste viata celebrului iconar rus de la cumpana secolelor XIV-XV, Andrei Rubliov. Actiunea se desfasoara pe durata unui sfert de veac si este alcatuita dintr-un prolog si sase parti.” (Elena Dulgheru, „Tarkovski: Filmul ca rugaciune”, editia a III-a, 2004)

Joi, 6 decembrie
17.00 ANDREI TARKOVSKI: CULEGATORUL DE VISE
Film documentar de Evgheni Borzov (Rusia, 2010)
Prezinta criticul de film Elena Dulgheru, director al proiectului “Tarkovski in 2012”
Bazat pe cartea Laylei Alexander-Garrett despre ultimul film al lui Tarkovski, documentarul recreeaza procesul realizarii filmului SACRIFICIUL, utilizand fotografii si materiale video unice, surprinse de Layla Alexander in 1985, cand fusese translatorul regizorului.
Premiul “Centrului pentru glorie nationala al Rusiei” la Concursul National Istorico-Educativ “A servi Patria: nume si fapte” (2011); diploma la Festivalul International de Film “Viteazul de aur”, Omsk (Rusia, 2012).

18.30 SOLARIS de Andrei Tarkovski, varianta originala (URSS, 1972)
Prezinta istoricul de film prof. univ. Dmitri Salinski (Rusia)
Marele Premiu Special al Juriului si Premiul Centrului Evanghelic – Cannes, 1972; premiul pentru Cel mai bun film al anului – Festivalul de Film de la Londra, 1972; diploma de onoare la Festivalul de Film de la Strandford, 1973.
“Actiunea, plasata intr-un viitor nedefinit, urmareste itinerariul astronautului Kris Kelvin, trimis in misiune pe planeta Solaris pentru a elucida misterele observate de predecesorul sau, pilotul Berton. (…) Filmul isi muta treptat centrul de greutate dinspre stiintifico-fantastic, spre o dezbatere despre morala stiintei si despre adevaratele valori ale umanitatii.” (Elena Dulgheru, “Tarkovski: Filmul ca rugaciune”, editia a III-a, 2004)

Comunicat Cinemateca Romana

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.