“Hotul de cuvinte” e un hot de vieti

Cat de departe poate merge cineva pentru a-si implini un vis? Ce ar fi in stare sa faca pentru a obtine glorie si bani? Exista mai multe feluri de a fura o viata si unul dintre ele este furtul unei existente inchise intr-un manuscris gasit intamplator. Deoarece, pentru un scriitor, a fi publicat si a demonstra tuturor ca e bun in ceea ce face este cel mai important lucru.

O poveste intr-o poveste intr-o alta poveste ne propun Brian Klugman si Lee Sternthal, regizorii si scenaristii filmului “The Words/Hotul de cuvinte”, o drama romantica abia intrata in cinematografele din Romania pe 7 decembrie. Intr-una dintre povesti este Clay (Dennis Quaid), autorul romanului “The Words”, care este fortat sa separe adevarul de fictiune dupa o seara de lectura in care o studenta curioasa in chestioneaza in legatura cu cea mai recenta carte a sa. In alta poveste, cea inchisa in romanul lui Clay, Rory (Bradley Cooper), un scriitor refuzat de diverse edituri, transforma un manuscris gasit intr-o servieta veche intr-un roman de succes, dupa care, abordat de adevaratul autor al manuscrisului (Jeremy Irons), e nevoit sa recunoasca furtul in fata editorului si a sotiei lui, dandu-si astfel viata peste cap. Iar a treia poveste este cea din manuscris, in care un tanar soldat american (Ben Barnes) detasat in Franta are o relatie frumoasa cu o tanara pe care o pierde pana la urma din cauza unei tragedii comune, dar si din cauza faptului ca el iubeste cuvintele mai mult decat pe ea.

Suferinta este cea care leaga toate aceste povesti, barbatii care le traiesc fiind sfasiati intre dorinta de responsabilitate, de o viata mai buna si iubirile pe care le pierd, pentru ca pasiunea lor pentru cuvinte este mai importanta decat orice. Pentru cuvinte sunt gata sa fure, sa minta, sa se ascunda, sa se indeparteze de persoanele pe care le iubesc si fiecare dintre ei sufera intens in urma alegerilor pe care le fac.

Desi ideea filmului este mai interesanta decat filmul in sine (din care lipseste ceva, nu stiu exact ce, care sa faca din el o pelicula spectaculoasa), “Hotul de cuvinte” mi-a placut pentru tema abordata si pentru actorii alesi. Vederea lui Jeremy Irons e de fiecare data o bucurie, interpretarile sale puternice inducand fiecarui film in care apare doza necesara de firesc si de maretie, asa cum se intampla si in “Hotul de cuvinte”. Bradley Cooper isi reia figura de scriitor torturat pe care a avut-o si in “Limitless” si imi place mai mult asa, ca om de cuvinte chinuit intelectual, decat in rolurile de comedie pe care le-a avut prin pelicule slabute gen “Hit and Run” sau “All About Steve”.

“Hotul de cuvinte” este distribuit in Romania de cei de la Ro Image, carora le multumim pentru invitatia la vizionare. Mia jos aveti un trailer al filmului.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.