De la fierar la “Omul cu pumni de fier”

Intr-un sat din China secolului al XIX-lea, mai multe clanuri se implica intr-o lupta pe viata si pe moarte avand drept scop inhatarea unei comori. In mijlocul conflictelor se pomeneste atras fara voia lui si fierarul satului Jungle (RZA), care construia arme pentru toate taberele beligerante si care ii va avea alaturi in cursa pentru dreptate pe soldatul britanic Jack Knife si pe luptatorul X-Blade.

Inspirat din productiile clasice de kung fu, “Omul cu pumni de fier” este un film de actiune regizat de RZA, liderul trupei Wu-Tang Klan, care a scris si scenariul impreuna cu Eli Roth. Pasionat inca din copilarie de filmele cu artisti ai artelor martiale precum Bruce Lee si Jim Kelly, RZA a luat lectii de la Quentin Tarantino pentru a-si putea duce la capat proiectul pe care il avea legat de “Omul cu pumni de fier”.

Russel Crowe, caruia RZA ii povestise despre ce film avea de gand sa faca, a acceptat rolul lui Jack Knife, un englez care, imediat ce baietii rai isi scot coltii, isi scoate si el cutitul pentru a face dreptate si caruia ii place sa petreaca bine cu fetele din stabilimentul doamnei Blossom (Lucy Liu). Patroana agera si stilata de bordel, Madam Blossom nu ezita sa dea si ea o mana de ajutor la salvarea satului cand fortele raului ameninta sa faca prapad. In rolul brutei nemiloase a carei piele se transforma intr-o platosa metalica imediat ce un alt metal il atinge il veti vedea pe luptatorul de wrestling Dave Batista, personajul sau negativ parand invincibil… pana la intalnirea cu fierarul care, dupa ce si-a pierdut antebratele, si-a montat in locul lor o pereche de pumni de fier. 🙂

Desi ca orice copil care a apucat inceputul anilor ’90 in Romania am urmarit si eu la vremea respectiva zeci de filme cu Bruce Lee si Jackie Chan, pasiunea mi-a trecut odata cu inaintarea in varsta, insa “Omul cu pumni de fier” m-a tinut atenta si m-a facut sa zambesc. Pe de o parte, mi-a amintit de filmele copilariei, cu luptatori care in timpul inclestarii zburau prin camere si pe strazi (efectele de acum fiind mult avansate fata de cele de atunci) si cu o expunere dramatica a situatiilor, pe de alta parte m-a amuzat stilul comic in care a fost imbracata actiunea si limbajul de cartier care isi facea loc uneori in peisaj.

Filmul, distribuit la noi de Ro Image, se afla garat de o saptamana in cinematografele din Romania, asa ca daca va e dor de un kung fu ca la carte combinat cu un umor modern, “Omul cu pumni de fier” s-ar putea sa fie exact ce va trebuie.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.