Prin Viena, cu Ghidul Verde in buzunar

Din seria ghidurilor Michelin aparute la Editura Meteor Press face parte si “Ghidul Verde Viena Weekend” aparut spre sfarsitul lui 2012 pentru a veni in sprijinul celor care se hotarasc pentru o vacanta in capitala Austriei. Ca si restul volumelor pe aceasta tema, si Vienna Weekend este foarte precis structurat, cititorul fiind pus la curent cu istoria si spiritul orasului, cu adresele utile si cu locurile care merita vizitate.

Am vizitat Viena o singura data, in toamna anului 2007 si m-am ghidat atunci dupa o harta si o brosura primite la hotel, elemente care mi-au fost de mare ajutor in periplul vienez care a durat o saptamana. Studiind Ghidul Verde Viena Weekend am gasit un contur si mai precis al Vienei si o atentie sporita pentru detalii si pentru indrumarea cat mai exacta a calatorului.

Solemnitatea acestui oras, maretia pe care o degaja, trecutul care isi arata chipul pe strazi, prin palate si prin muzee sunt combinate reusit cu elementele moderne si mi se pare ca randurile urmatoare surprind cel mai bine esenta Vienei : “Daca Viena intretine cu indarjire toate cliseele pe care le vehiculeaza, viseaza totusi sa fie privita dintr-o alta perspectiva. Pe scurt, Vienei ii plac paradoxurile si contradictiile! Intre conformismul legat de nostalgia spelndorii habsburgilor si foarte progresistul oras social-democrat, vizitatorului ii lipsesc reperele. Si totusi, tocmai in aceasta tensiune permanenta dintre orasul-muzeu si laboratorul modernitatii se situeaza cu adevarat capital asutriaca.”

Nu poti trece prin Viena fara sa vezi Schonbrunn-ul, Hofburg-ul si Stephans’s Dom-ul si nici fara sa gusti din snitelul sau din Apfelstrudelul celebre de-a lungul meridianelor, insa orasul mai are o multime de atractii pe care Ghidul Verde le expune pe rand, intr-o scriere bine documentata, organizata si lejera, ajutand cititorul sa-si planuiasca pe indelete calatoria intr-un oras care nu-l va lasa indiferent.

In Viena calci pe urmele imparatilor care au jucat roluri importante in istoria si politica vremurilor trecute si a personalitatilor care au schimbat fata muzicii sau a analizei psihicului uman, Sissi, Mozart sau Freud – care erau doar notiuni abstracte pana sa ajungi in orasul de pe Dunare – devenind brusc foarte reali, incat aproape ca te astepti sa-i vezi aparand la o fereastra, la un colt de strada sau coborand dintr-o trasura. Ce muzee si palate strang in ele trecutul si prezentul orasului, unde merita sa mananci, sa te cazezi, sa te relaxezi sau sa faci cumparaturi – toate acestea si multe altele pot fi gasite in paginile Ghidului Verde Viena Weekend, pe care merita sa-l aveti in buzunar daca mergeti la Viena, mai ales ca la final are si o harta detasabila.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.