14-20 ianuarie: Saptamana Eminescu la TVR

In saptamana 14-20 ianuarie, TVR omagiaza, prin programele sale, viata si opera lui Mihai Eminescu, anunta un comunicat al postului de televiziune. Emisiuni de reportaje, momente poetice sau filme documentare se regasesc in grilele de programe ale TVR 1 si TVR 2 in “Saptamana Eminescu”.

Luni, 14 ianuarie, de la ora 16.50, TVR 1 difuzeaza documentarul “Ipotesti, casa poetului”, realizat de Lucia Hossu Longin, o productie TVR Cinema. Filmul este o invitatie in Tara de Sus a Moldovei, la “Memorialul Eminescu” de la Ipotesti. Creatorii ansamblului muzeal au ales ca Ipotestii sa nu fie doar un loc al memoriei intepenite in timp, ci un pretext de a-l arata lumii pe marele poet, in lumina proaspata a inceputului de mileniu.

“Eminescu este omul cu cel mai romanesc destin: luptator tradat de prieteni si geniu infrant de manualele de literatura.” Aceasta este descrierea poetului in viziunea lui Andrei Gheorghe, “avocatul” sau din programul “Mari Romani”, derulat de TVR in 2006. Documentarul-portret Mihai Eminescu, realizat de Camelia Robe, va putea fi urmarit la TVR 1 marti, 15 ianuarie, de la ora 17.00. Filmul evita cliseele care l-au facut pe Eminescu, in ochii tinerilor, aproape indiferent, chiar agasant, din cauza manualelor neinspirat redactate. Iar ceilalti il invoca automat, fara sa-l fi citit cu adevarat. “In fapt, Eminescu este, pentru majoritatea, un mare necunoscut. Filmul este construit pe un document aproape ignorat de specialisti: procesul verbal al politiei, prin care Eminescu este bagat in camasa de forta si dus la ospiciu. Cei care au chemat politia ii erau buni prieteni, iar internarea a facut-o marele lui protector: Titu Maiorescu. Astea au fost faptele. Iata de ce scenariul si distributia nu se puteau inscrie in viziunile canonului scolar si mediatic”, isi motiva realizatoarea TVR alegerea lui Andrei Gheorghe ca sustinator al poetului national in cadrul programului “Mari Romani”.

Miercuri, la aceeasi ora, telespectatorii TVR 1 regasesc personalitatea lui Eminescu intr-un material Din arhiva de aur a TVR – Tudor Vianu despre Mihai Eminescu. Iar vineri, in aceeasi linie, de la ora 17.00, vom hoinari pe Drumuri printre amintiri, intr-un reportaj semnat de regretatul jurnalist Aristide Buhoiu, despre locurile in care a trait Mihai Eminescu, in Bucuresti.

Si in programul TVR 2 din aceasta saptamana se regasesc emisiuni dedicate celui mai important poet al literaturii romane. Marti, 15 ianuarie, de la ora 16.00, telespectatorii pot urmari documentarul “Dumnezeirea la Eminescu”, realizat de Grid Modorcea. Filmul isi propune o radiografie pe subiectul divinitatii in opera lui Eminescu, oferind celor care il urmaresc fragmente din proza si poezia poetului, precum si imagini semnificative din viata lui Mihai Eminescu.

Joi seara, de la 21.40, aflam Ordinea cuvintelor, intr-un moment poetic realizat de Sandrino Gavriloaia, intitulat Eminescu pe meridianele lumii. Programul cuprinde poezii ale lui Eminescu traduse in limba germana de Geraldine Gabor si Ernst-Junger Dreyer, in cadrul unui eveniment ce a a vut loc la Dusseldorf, Germania, in 2011.

Pe 20 ianuarie, de la ora 18.00, prietenii TVR 2 sunt invitati sa asculte fragmente din opera eminesciana, in interpretarea actorilor Ilinca Goia, Marius Stanescu si Mircea Rusu, reunite sub titlul Balada in gerar, realizator Dominic Dembinski.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *