„Visul lui Joy”, un adevarat cosmar

Dupa ce ne-a prezentat aventurile lui Pearl si ale lui May in “Fetele din Shanghai”, Lisa See a revenit pe Strada Fictiunii cu pataniile fiicei “comune” a celor doua, adunate in “Visul lui Joy”. Plasat in Turul Bestseller, romanul o are in prim plan pe tanara americana de origine chineza care decide sa revina in patra-mama pentru a participa la constructia comunismului. Insa realitatea din China este alta decat ce isi inchipuise ea in America.

Ametita de idealurile teoretice comuniste si dezamagita de adevarurile pe care le afla despre familia ei, Joy decide sa renunte la facultate si sa se intoarca in China pentru a pune umarul la reconstructia tarii cu ajutorul comunismului, dar si pentru a-si gasi tatal biologic. Detasata in China rurala, unde ia parte la Marele Salt Inainte (perioada reala din istoria Chinei, care a avut loc intre anii 1958-1962), Joy se bucura la inceput de munca si hrana la comun, de drepturi egale intre barbati si femei, de afectiunea pe care i-o arata un tanar localnic animat de aceleasi idealuri politice. Insa pe masura ce timpul trece, fata, care intre timp vazuse si cum traiesc mai-marii natiunii, intelege ca pentru clasa de jos lucrurile sunt din ce in ce mai rele: munca e tot mai aspra, iar planurile care trebuie atinse sunt absurde, mancarea este rationalizata pana cand nu mai ramane deloc, iar saracia isi infige coltii tot mai adanc in oamenii satului.

Pe de alta parte, Pearl, venita si ea in China pentru a veghea asupra fiicei, gaseste ragazul sa isi puna in ordine sentimentele fata de tatal real al lui Joy, sa se impace cu cei care locuiesc acum in fosta ei casa parinteasca si sa isi gaseasca un alt barbat pe care sa il iubeasca si care la randul lui sa ii intoarca sentimentele. May, ramasa in America, face tot ce poate pentru cele doua plecate de acasa, trimitand bani si lucruri care sa le ajute sa supravietuiasca si sa-si duca la indeplinire dorinta de a parasi China comunista pana nu e prea tarziu.

Ca si in “Fetele din Shanghai”, Lisa See este si in “Visul lui Joy” foarte bine racordata la istorie. Acum, ea face un portret plin de realism al Chinei Marelui Salt Inainte, introducandu-ne in viata chinezilor de rand, care au fost persecutati, exploatati si lasati sa moara de foame din cauza nebuniei unui lider politic. Mirosul saraciei, al “mortilor vii”, al furiei mocnite se impleteste cu bunastarea favoritilor liderului, care traiesc in lux si o duc din petrecere in petrecere, fara sa stie sau sa le pese de ce li se intampla celor mai putini norocosi.

Joy trece de la o tinerete senina, naiva si fara griji la o maturitate incrancenata, careia insa ii face fata onorabil. Desi este umilita, agresata si zdrobita psihic, ea gaseste puterea de a inainta, fara sa renunte la optimism si la gandul unei vieti mai bune. Dupa ce vine in China ca o fata ingenua si plina de sperante, ea ajunge in cele din urma o femeie divortata, trecuta prin greutati si cu un copil de crescut. Joy se pregateste in finalul cartii sa paraseasca tara care i-a adus o maturizare prea rapida, intelegand ca America este patria ei, acolo unde se poate bucura de drepturi si libertati si de o familie (marita acum) care sa ii fie alaturi la bine si la greu.

Pearl este deja o femeie calita in necazurile tineretii si nu pregeta sa se arunce in cele mai mari pericole pentru a-si salva fiica, pentru a-si pastra fericirea nou-gasita si pentru ca toata lumea sa se intoarca acasa cu bine. “Am descoperit-o pe Joy si am descoperit fericirea alaturi de Dun si Ta-Ming. Acum, ma voi intoarce in caminul meu adevarat: America. Miracolele se gasesc la tot pasul si, in timp ce urmaresc cum sora mea – mereu frumoasa, mereu surioara mea ce mica – se pierde in privirea singurului barbat pe care l-a iubit vreodata, inteleg ca lucrurile se intorc intr-adevar la inceputuri. Imi privesc familia – asa complicata cum e ea – si stiu ca norocul ne surade.”

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.