“Vizita regelui la Hyde Park on Hudson” n-a ramas fara ecou

Comedia biografica “Hyde Park on Hudson/Vizita regelui la Hyde Park on Hudson”, in regia lui Roger Michell, cu premiera in Romania pe 18 ianuarie si distribuit de Ro Image, are ca punct central vizita regelui George al VI-lea si a reginei Elizabeth din 1939 la resedinta de vacanta a presedintelui american F.D. Roosevelt.

Bill Murray, nominalizat la Globul de Aur 2013 pentru Cel mai bun actor intr-o comedie/musical, ii da viata presedintelui american care a sustinut Marea Britanie in Al Doilea Razboi Mondial, adica exact lucrul pe care insusi regele venise sa-l roage odata cu vizita in Hyde Park on Hudson. Intampinate de un presedinte nonconformist, care bea pe ascuns cocktailuri, pentru ca mama autoritara ii interzice acest lucru si care, desi invalid, are atatea amante incat provoaca adevarate crize printre ele, fetele regale britanice nu-si dau seama prea bine daca sunt binevenite in casa acestuia sau sunt batjocorite subtil.

In zilele petrecute impreuna, insa, George si Elizabeth ajung sa inteleaga relatiile controversate ale presedintelui, sa ii aprecieze nonsalanta si mai ales sa aiba incredere ca isi va respecta promisiunea de a fi alaturi de poporul lor atunci cand vor avea nevoie.

Pe langa povestea centrala se tese si povestea relatiei dintre presedinte si verisoara sa de gradul 5, Daisy, o relatie speciala care trece de barierele rudeniei indepartate si chiar si de cele ale prieteniei, Daisy fiind una dintre putinele persoane pe care presedintele si le dorea drept companie atunci cand venea la resedinta de la tara (de fapt, casa mamei sale, care nu pierdea nicio ocazie sa-i aminteasca acest lucru). 🙂

Parte comedie, parte drama, beneficiind de un umor fin pe care doar unii dintre privitori il vor prinde si aprecia, “Vizita regelui la Hyde Park on Hudson” subliniaza ca si marii oameni politici sunt in definitiv tot oameni, cu slabiciuni si dureri, cu drame si cu indoieli, dar si ca toti acesti indivizi vor arata lumii intregi numai partile lor bune, iar pe cele rele sau jenante fie le vor ascunde cu mari eforturi, fie le vor cosmetiza intr-atat incat sa arate la fel de bine ca si cand ar fi pozitive.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *