Premiera la Union: „Evrei de vanzare” de Radu Gabrea

Premiera celui mai recent film al regizorului Radu Gabrea, „Evrei de vanzare”, a avut loc in seara de vineri 18 ianuarie, in prezenta unei audiente numeroase, care a umplut sala Cinematecii Union. Documentarul, dedicat de catre regizor prietenului sau trecut in nefiinta Andrei Frischlander, ia in discutie problema evreilor vanduti de statul roman catre Israel.

Ideea documentarului a pornit, conform marturisirii lui Radu Gabrea, de la cartea lui Radu Ioanid – „The Ransome of the Jews”, combinata cu dorinta sa de a realiza inca un film care sa scoata la iveala adevaruri istorice pe care prea putini le cunosc. „Evrei de vanzare” arata ca intre 1947 si 1989, 90% dintre evreii din Romania au parasit tara, majoritatea plecand in Israel, cei mai multi dintre ei iesind din tara intre 1949 si 1951. Niciun evreu nu a putut emigra fara sa plateasca o anumita suma, care era stabilita in functie de statutul sau (absolvent, student, muncitor sau persoana fara o calificare anume) si nimeni nu-si putea lua cu el decat strictul necesar, orice alte bunuri materiale fiind lasate in urma. Evident, toate aceste tranzatii intre Romania si Israel s-au pastrat strict secrete, ele fiind salvate in documente extrem de bine pazite.

Documentarul, realizat dupa un scenariu de Magdalena Schubert si Radu Gabrea in urma unor cercetari minutioase, se bazeaza nu doar pe documente secrete si scrisori, ci si pe marturii ale unor martori oculari, ale unor persoane direct implicate sau ale unor cercetatori care s-au oprit si asupra acestor momente istorice ascunse ale tarii. Filmul arata cine a sustinut dreptul evreilor la emigrare si cine s-a opus sau le-a facut greutati, cine a mediat vanzarile, care erau tratamentele la care erau supusi evreii in Romania, cine a avut de pierdut si cine a avut de castigat de pe urma acestor acte de „comert” cu fiinte umane.

Urmatoarele proiectii ale documentarului vor avea loc marți, 22 ianuarie, ora 17.00 si miercuri, 23 ianuarie, ora 19.00, la Cinemateca Union (str. Ion Campineanu, nr. 21).

Biletele au urmatoarele preturi:
Bilet pentru spectatorii fara abonament: 10 lei
Bilet pentru spectatorii cu abonament: 8 lei
Bilet pentru elevii, studentii, pensionarii etc. cu abonament: 5 lei
Bilet pentru studenții UNATC sau UNArte cu abonament: 5 lei
Abonament (valabil pentru intreaga stagiune): 15 lei
Abonament (redus, pentru elevi, studenti, pensionari etc.): 12 lei
Abonamentele pe stagiunea in curs se pot achizitiona doar de la Cinemateca Eforie (Str. Eforie, nr. 2).

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.