Premiile Gopo se decerneaza pe 25 martie

Cea de-a saptea editie a Galei Premiilor Gopo, eveniment ce recompenseaza realizarile anuale ale cinematografiei autohtone, va avea loc pe 25 martie 2013, in Bucuresti. Organizatorii au decis ca in acest an sa renunte la sprijinul financiar acordat de Centrul National al Cinematografiei (CNC) la ultima sesiune de finantare pentru actiuni si manifestari cinematografice.

In contextul unei cinematografii tot mai sarace, lipsita de orice strategie sau viziune de dezvoltare in viitor, organizatorii considera ca Premiile Gopo, un eveniment dedicat valorilor filmului romanesc, nu trebuie sa se mai asocieze cu CNC, institutie care trebuie reformata din temelii pentru a asigura o altfel de prezenta si vizibilitate a filmului romanesc pe plan local si international.

Inscrierile pentru cea de-a saptea editie se fac pana pe data de 4 februarie 2013. Eligibile pentru a fi jurizate si nominalizate la Premiile Gopo 2013 sunt scurt si lung metrajele de fictiune, precum si documentarele, productii romanesti sau coproductii cu participare majoritar romaneasca, care au avut premiera in festivalurile, pe marile si micile ecrane din Romania in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2012.

Conform regulamentului Premiilor Gopo, toate filmele de lung metraj eligibile (care au beneficiat de cel putin o saptamana de distributie in cinematografe) vor fi luate in considerare de catre juriul de preselectie. Organizatorii vor solicita producatorilor completarea unei Fise tehnice pentru a asigura acuratetea informatiilor vehiculate in procesul de jurizare si nominalizare.

In cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai Bun Scurtmetraj, respectiv Cel mai Bun Film Documentar, inscrierea filmului de catre producatori este obligatorie, pentru ca acestea sa fie luate in calcul de catre juriul care va decide nominalizarile. Cate o copie a unui DVD screener pentru fiecare film inscris va fi trimisa prin posta sau curier, in plic inchis, cu mentiunea PRESELECTIE PREMIILE GOPO, pe adresa Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR): Str. Popa Soare nr. 52, sector 2, Bucuresti, in atentia Roxanei Elekes (coordonator de productie al Premiilor Gopo).

Producatorii si realizatorii de film din Romania sunt invitati sa completeze Fisa tehnica disponibila pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro si sa o trimita in format electronic pe adresa roxana.elekes@premiilegopo.ro.

Nominalizarile la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselectie alcatuit in acest an din 11 profesionisti ai domeniului: regizorul Marian Crisan, actrita Ana Ularu, producatoarea Velvet Moraru, directorul de imagine Alexandru Sterian, scenografa Viorica Petrovici si criticii de film Eugenia Voda, Cristian Tudor Popescu, Cristi Luca, Alin Ludu Dumbrava, Cristi Marculescu, Anca Gradinariu.

Dupa anuntul nominalizarilor (cu o luna inaintea premiilor), peste 400 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film romanesti vor fi invitati sa voteze pentru desemnarea castigatorilor trofeelor din acest an, fie in plic sigilat, prin posta, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firma de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat inca din 2011 un parteneriat extrem de important.
Regulamentul complet si Fisa tehnica se regasesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro.

Gala Premiilor Gopo este organizata de Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications.

Foto: Adi Marineci

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.