“Tradarea”: binele rasplatit cu rau

Ramanem in spatiul rusesc, in perioada in care Stalin si ai lui hotarau ce e bine si ce e rau, cine merita sa traiasca si cine trebuie sa moara. Pe acest fond, Helen Dunmore da viata unei povesti despre dragoste si supravietuire in romanul “Tradarea”, inclus de Editura All in Colectia Strada Fictiunii.

Autoare de literatura pentru copii si poeta, apreciata atat de cititori, cat si de critici, si rasplatita cu numeroase premii, britanica Helen Dunmore nu da gres nici cand vine vorba de scrierea de romane. Din lunga lista de creatii de acest fel, romanele istorice concepute de ea atrag cel mai mult atentia publicului. Astfel, dupa succesul avut cu “Asediul“ (“The Siege”, 2001), scriitoarea continua in “Tradarea” (“The Betrayal”, 2010) povestea de iubire sub imperiul terorii a protagonistilor Andrei si Ana.

Leningrad, 1952. Dupa zece ani de la evenimentele din “Asediul”, Andrei si Ana sunt supusi unei noi incercari, retraind drama supravietuirii intr-o lume in care nu poti avea increde in nimeni, o lume in care atat timp cat Stalin e la putere, umbra terorii planeaza asupra orasului si locuitorilor lui. Andrei este medic pediatru. Ana este educatoare si fiica unui scriitor disident. Amandoi au trecut prin momentele de cosmar ale asediului german asupra Leningradului si evita cat pot de mult sa atraga atentia autoritatilor. Impreuna incearca sa mearga mai departe, lasand trecutul in urma, unde ii e locul, si viseaza la o viata mai buna pentru ei si pentru Kolea, fratele adolescent al Anei care locuieste cu ei.

Echilibrul fragil al caminului lor este insa tulburat de o intamplare care ii aduce direct in atentia puterii sovietice. Andrei este implicat intamplator in tratarea fiului unuia dintre cei mai influenti ofiteri din politia secreta, Volkov. O situatie delicata care confirma zicala “drumul spre iad e pavat cu intentii bune”. Iar cand complexitatea cazului depaseste competentele medicale ale lui Andrei si boala de care sufera copilul se dovedeste a fi cancer, el este considerat singurul responsabil pentru nefericirea familiei acestuia.

Prins in capacana, Andrei incearca sa-si pastreze demnitatea si sa scape din jocul periculos a carei miza este insasi viata. Insa mana grea a justitiei sovietice il apasa pe umar si ii pune in pericol pe cei dragi, expusi fara vina la situatiile absurde prin care sunt nevoiti sa treaca. Cum teama devine palpabila evoluand spre paranoia, numai schimbarea neasteptata a cursului istoriei ii mai poate salva. In paralel cu noua poveste de supravietuire a Anei si a lui Andrei se scrie finalul unui episod trist din istorie. Citiorul este absorbit in actiune si simte rasuflarea terorii in ceafa alaturi de personaje, dar si usurarea cand constata ca acestea au fost ultimele zvacniri ale puterii lui Stalin.

Valoros atat independent, cat si ca o continuare a romanului “The Siege”, romanul “Tradarea” readuce in fata cititorilor un fragment de istorie traita pe viu de personajele atent conturate de Helen Dunmore. Oameni simpli prinsi intr-un sistem complex si periculos, ei ilustreaza curajul si teama in acelasi timp, traindu-si povestea de dragoste si demnitate dincolo de umbra terorii sovietice.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *