Eveniment-evocare: “Am cunoscut-o pe Amita Bhose…”

Libraria Bastilia si Editura Cununi de stele va invita sambata, 9 februarie, de la ora 13.30, la evenimentul “Am cunoscut-o pe Amita Bhose…”. Prilejuit de implinirea a 80 de ani de la nasterea Amitei Bhose (9 februarie 1933, Calcutta – 24 octombrie 1992, Bucuresti), evenimentul doreste sa creioneze portretul celei ce s-a indragostit de opera eminesciana, renuntand la tot in India pentru a se stabili in Romania.

Si-a dedicat intreaga existenta interpretarii cat mai exacte a tuturor “urmelor” si influentelor indiene in opera eminesciana si a predat – numai in limba romana – bengali, sanscrita si civilizatie indiana la Universitatea Bucuresti (1972-1991). De-a lungul anilor a tradus in bengali literatura romana, a scris articole, studii, a sustinut conferinte despre Eminescu, literatura romana si indiana. Este prima traducatoare a lui Tagore direct din limba bengali, limba sa materna si a Profetului Indiei.

Cu o modestie pe care doar spiritele mari o au, a considerat ca fiind o cinste faptul de a fi prima traducatoare a lui Eminescu in limba lui Tagore, bengali, cartea “Eminescu: Kavita (Poezii)” aparand la Calcutta in 1969. Cu aceeasi modestie a primit, in 1972, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru traducerea lui Eminescu in bengali. Teza sa de doctorat, sustinuta sub indrumarea prof. dr. docent Zoe Dumitrescu-Busulenga, a fost publicata sub titlul “Eminescu si India” si i-a adus renumele de “a fi unul dintre cei mai avizati cercetatori ai istoriei patrunderii culturii indiene in spatiul cultural european.” (George Munteanu)

Amita Bhose, primul filolog indian care cunostea limba romana, a creat o punte de legatura intre cele doua culturi, romana si indiana, si generatii de studenti au descoperit limba zeilor (sanscrita), limba lui Tagore (bengali) si civilizatia indiana sub indrumarea sa.

La sediul Librariei Bastilia, din Piata Romana nr. 5, o veti cunoaste pe Amita Bhose din amintirile catorva foste studente (Elena Andronache, Elena Mihai, Eugenia Deaconu, Carmen Musat-Coman), din fotografii, o inregistrare video, o inregistrare audio si cateva obiecte personale.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *