Hansel si Gretel cum nu i-ati vazut niciodata: vanatori de vrajitoare

Distribuitorul Ro Image a adus pe marile ecrane din Romania incepand cu 1 februarie filmul de actiune fantasy cu accente horror “Hansel & Gretel: Witch Hunters/Hansel si Gretel: Vanatorii de vrajitoare” (3D) in regia lui Tommy Wirkola, cu Jeremy Renner si Gemma Arterton in rolurile principale.

Sa ridice mana cine n-a citit in copilarie “Hansel si Gretel”, basmul fratilor Grimm. Vad ca sunteti foarte putini spre deloc, asa ca facem un rezumat: erau odata doi frati, baiatul Hansel si fata Gretel, pe care mama vitrega ii iubea ca sarea-n ochi asa ca l-a somat pe tatal acestora sa-i duca in padure, mai ales ca in sat era saracie mare si mancare putina. Cei doi au presarat pietricele in urma lor ca sa gaseasca drumul spre casa, smecherie care i-a tinut o data, pentru ca a doua oara n-au mai avut la dispozitie decat firimituri de paine, care au disparut in burtile pasarilor de prin padure. Ramasi de izbeliste, fratii au dat de casa de turta dulce a unei vrajitoare care s-a gandit sa ii puna pe cei doi la frigare, dar micutii au reusit sa o bage ei pe cotoroanta la cuptor. Dupa care i-au luat comorile si au reusit sa se intoarca acasa cu putin ajutor, in care casa si-au gasit doar tatal, caci mama vitrega facuse bine si murise.

Filmul, insa, n-are absolut nicio treaba cu povestea celor doi Grimm. E adevarat ca incepe cu abandonarea in padure a fratilor de catre tatal lor, ca gasesc casa de turta dulce si ca vrajitoarea vrea sa ii infulece, dar sfarseste ea insasi la cuptor, insa aici se termina orice asemanari cu povestea… pentru ca vitejii nostri Hansel si Gretel nu au niciun gand sa se intoarca acasa (unde, apropo, nu aveau o mama vitrega, ci una buna si frumoasa, care se va dovedi chiar mai mult decat atat pe masura ce actiunea inainteaza), dimpotriva, incep sa bata lumea in lung si in lat starpind vrajitoare cu duiumul si ajungand pe primele pagini ale ziarelor vremii. Da, oamenii aveau si ziare in acele epoci obscure, ba aveau chiar si tot felul de arme de foc ultramoderne. Ca doar vorbim de un fantasy!

Si ce erau Hansel si Gretel buni in meseria lor de casapi de vrajitoare, dar ce talentate erau vrajitoarele la arte martiale si la scheme evazive, n-ati vazut asa ceva! Ce incantatii care sa te transforme in soarece sau in broasca, ce amestecuri de ierburi fierte in oale puturoase, acum, ca biet muritor, daca indrazneai sa te pui cu baba harca ori erai mancat – la propriu – sau pus la pastrare pentru sabatul vrajitoarelor (care tocmai se apropia aici in povestea noastra, motiv pentru care diversi copii dispareau de prin casele lor si sfarseau in temnitele cloantelor), ori erai aruncat cat colo de ziceai ca te-a lovit ghiuleaua sau te pomeneai vrajit sa te impusti singur in cap. Daca, desigur, nu te numeai Hansel sau Gretel, care erau imuni in fata oricarei locuitoare de coliba dubioasa si purtatoare de bagheta cu magie neagra in varf. Sigur, isi iau si ei portiile lor de cafteala, dar suntem intr-o poveste – una horror, ce-i drept, cu mutre sifonate si mult sange – asa ca Binele nu are incotro decat sa invinga. Cum, cand si de ce aflati daca va deplasati la cinematograf!

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *