“Argo” este Cel mai bun film la Oscarurile din 2013

Premiile Academiei Americane de Film s-au decernat pe 24 februarie 2013, la Dolby Theatre din Hollywood, editia cu numarul 85 aducand cu ea confirmari pentru unii si poate surprize pentru altii. Dupa multe pariuri si previziuni, Oscarurile au ajuns la destinatie, categoria cea mai asteptata, Cel mai bun film , fiind castigata de “Argo”.

Seth MacFarlane, gazda Oscarurilor, ne-a anuntat de cum a intrat ca toata seara va incerca sa-l faca pe Tommy Lee Jones sa rada, ceea ce a reusit inca de la prima replica 🙂 si ca anul acesta Premiile au si o tema si anume “muzica in film”, continuand cu o prezentare informala a filmelor nominalizate. La un moment dat a fost intrerupt de aparitia pe un ecran mic a capitanului James T. Kirk de pe Enterprise, care a declarat ca gala e un dezastru si i-a aratat si titlul din ziarele de maine care spuneau ca Seth e cea mai proasta gazda a Oscarurilor. 🙂 Ca sa nu se faca de ras cu cea mai proasta piesa din deschiderea Oscarurilor, care avea ca subiect sanii vedetelor, Seth a incercat o alta mai pasnica, alaturi de Charlize Theron si Channing Tatum care au dansat minunat, insa titlurile din ziare nu s-au schimbat prea mult. “Ideea e ca trebuie s-o tii pe chestii clasice”, l-a sfatuit Kirk, asa ca Daniel Radcliffe si Joseph Gordon-Levitt i s-au alaturat lui Seth pentru un cantec de cabaret, treaba care i-a adus un titlu ceva mai bun in ziare: “Seth MacFarlane a fost o gazda mediocra”. 🙂 “Trebuie sa-ti faci publicul sa se simta confortabil” i-a mai dat Kirk inca un sfat, asa ca Seth a mai facut o incercare, iar titlurile de a doua zi s-au schimbat in “Best Oscars ever, says everyone except Entertainment Weekly”. 🙂

Octavia Spencer a deschis apoi seria de premii prezentand categoria Cel mai bun actor in rol secundar, castigata de Christoph Waltz pentru prestatia din “Django Unchained”. Actorul austriac aflat la a doua nominalizare si al doilea Oscar din cariera l-a pupat intai pe Quentin Tarantino si abia apoi si-a sarutat sotia, dupa care a multumit emotionat echipei filmului in frunte cu Quentin.

Cel mai bun film de animatie – scurtmetraj este “Paperman”, iar statueta pentru Cel mai bun film de animatie lungmetraj a mers, asa cum se prevedea, la “Brave”, regizorul si scenaristul Mark Andrews venind sa-si ridice premiul imbracat in kilt. 🙂

Premiul pentru Cea mai buna scenografie a revenit peliculei “Life of Pi”, iar cel pentru Cele mai bune efecte vizuale a mers tot la sus-numitul “Life of Pi”, inmanate fiind de o parte din echipa filmului “The Avengers”.

Channing Tatum si Jennifer Aniston au anuntat nominalizarile pentru Cele mai bune costume, iar premiul i-a revenit lui Jaqueline Durran, care a realizat costumele filmului “Anna Karenina”. Distinctia pentru Cel mai bun machiaj a fost acordata Lisei Westcott si lui Julie Dartnell pentru machiajul personajelor din “Les Misérables”.

Halle Berry a anuntat apoi aniversarea lui James Bond, “50 de ani de Bond”, mentionand ca muzica din filmele respective a fost de fiecare data deosebita si incantatoare, cei de la gala avand apoi ocazia de a urmari drept exemplu cateva secvente ilustrate muzical si de a o vedea cantand live pe Shirley Bassey.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj live action a mers la “Curfew”, iar cel pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar la “Inocente”. Cel mai bun documentar a fost desemnat “Seaching for Sugar Man”.

“E duminica si parca suntem la biserica: toata lumea e in costume si se roaga” a remarcat gazda Oscarurilor inainte de anuntarea nominalizarilor pentru Cel mai bun film strain, categorie castigata conform previziunilor de “Amour”. 🙂

John Travolta a urcat pe scena pentru a anunta o celebrare a musical-urilor devenite celebre, dupa care Catherine Zeta-Jones a cantat “All that jazz” alaturi de o trupa de dansatori, urmata de Jennifer Hudson din “Dreamgirls” si de cei din “Les Misérables”, care au format un cor uluitor, aplaudat in picioare de intreaga audienta.

Mark Wahlberg si ursuletul Ted au prezentat nominalizarile pentru Cel mai bun mixaj de sunet, iar filmul castigator a fost “Les Misérables”. Premiul pentru Cel mai bun montaj de sunet a fost impartit intre “Zero Dark Thirty” si “Skyfall”. Christopher Plummer a inmanat premiul pentru Cea mai buna actrita in rol secundar minunatei Anne Hathaway pentru prestatia din “Les Misérables”, care a multumit emotionata competitoarelor sale, de la care a avut de invatat de-a lungul timpului, echipei filmului, familiei si prietenilor.

Sandra Bullock a anuntat castigatorul distinctiei pentru Cel mai bun montaj si anume William Goldenberg pentru “Argo”, iar ulterior Jennifer Lawrence a introdus-o in scena pe Adele, care a interpretat piesa “Skyfall”, de pe coloana sonora a filmului cu acelasi nume. Oscarul pentru Cea mai buna regie artistica a mers la filmul “Lincoln”.

George Clooney a prezentat sectiunea In Memoriam, dedicata celor disparuti, printre care s-au numarat Ernest Borgnine, Celeste Holm, Michael Clarke Duncan, Tony Scott, Nora Ephron si Marvin Hamlisch, in amintirea acestuia din urma Barbra Streisend cantand una dintre compozitiile lui: “The Way We Were”, din filmul cu acelasi nume.

Cea mai buna coloana sonora ii apartine filmului “Life of Pi”, iar “Cel mai bun cantec original” este “Skyfall” (muzica si versuri Adele Adkins si Paul Epworth), Adele primind distinctia cu lacrimi in ochi.

Dustin Hoffman si Charlize Theron au prezentat impreuna nominalizarile pentru Cel mai bun scenariu adaptat, premiu care a mers la “Argo” si Cel mai bun scenariu original“Django Unchained”.

A veit apoi randul actorilor Jane Fonda si Michael Douglas sa anunte nominalizarile pentru categoria Cel mai bun regizor, care s-a dovedit a fi Ang Lee, pentru “Life of Pi”, care a multumit Zeului Filmului si celor care au lucrat cu el pentru acesta pelicula. 🙂

“Cine va castiga Oscarul pentru rol femin? Va fi Quvenzhané Wallis, care are 9 ani sau Emmanuelle Riva, care avea 9 ani cand a avut loc prima ceremonie a Oscarurilor?” s-a intrebat Seth MacFarlane inainte ca Jean Dujardin sa anunte nominalizarile pentru Cea mai buna actrita in rol principal. N-au fost nici una, nici alta, ci Jennifer Lawrence, conform acelorasi previziuni, pentru prestatia din “Silver Linings Playbook”.

“Oricare dintre ei ar merita sa ia un Oscar”, a comentat pe buna dreptate Meryl Streep inainte de a anunta nominalizarile pentru Cel mai bun actor in rol principal. Din pacate, unul singur a luat acasa Oscarul si acela a fost Daniel Day-Lewis, pentru interpretarea din “Lincoln”.

Jack Nicholson a introdus-o pe Michelle Obama, in direct de la Casa Alba, care a vorbit in termeni elogiosi despre productiile nominalizate la categoria Cel mai bun film, si care i-a predat ulterior microfonul inapoi maestrului Nicholson. Dintre cele noua nominalizate anul acesta, cel care a plecat cu Oscarul a fost “Argo”, Ben Affleck urcand pe scena transfigurat de emotie alaturi de ceilalti producatori ai filmului, care au multumit tuturor celor implicati in acest film.

Cine a ratat ceremonia Oscarurilor in direct pe HBO, o poate urmari in varianta editata marti, 26 februarie, la acelasi HBO, de la ora 20.00.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *