“Soseaua Catelu 42”, punctul de pornire al Alinei Nedelea

Sfarsitul anului trecut a adus cititorilor romani, prin intermediul Editurii ALL, unul dintre cele mai bine primite debuturi literare, cel al actritei Alina Nedelea. Autobiografia intitulata “Soseaua Catelu 42” concentreaza in ea viata Romaniei comuniste si post-comuniste si dorinta rebelei si ambitioasei adolescente de a evada dincolo de granitele tarii in care a avut parte de nefericire si frustrare.

Nascuta pe 23 februarie 1975 in Bucuresti, chiar pe Soseaua Catelu, la numarul 42, Alina Nedelea este in prezent actrita, stabilita la Roma. Insa drumul din ghetoul bucurestean pana pe platourile studiourilor de filmare italiene nu i-a fost deloc usor, fiind nevoita sa guste din multe placeri si din mult mai multe neplaceri ale vietii.

Inainte de a ajunge sa interpreteze roluri in filme precum “L’amico di famiglia”(2006), “Arrivederci amore, ciao”(2006), “Attacco allo stato”(2006), “Il sangue dei vinti”(2008), ea a jucat mai multe roluri pe scena propriei vieti. A fost pustoaica rebela a carei copilarie fusese marcata de saracie si de relatia cu parintii despre care descopera ca nu sunt cei adevarati, actrita debutanta in “Chira Chiralina” si apoi in “Asfalt Tango”, studenta la Teatru, prostituata de lux, jucatoare impatimita la ruletele din cazinourile bucurestene, sotia unui regizor ratat care, dupa ce a umilit-o constant, a parasit-o in Italia si ospatarita in Bar del Fico din Roma.

Insa ruleta s-a invartit si cu noroc pentrut Alina, oferindu-i ocazia sa isi indeplineasca o parte dintre dorinte, sa plece din tara, sa fie actrita, sotie, mama,… iar acum si scriitoare. De o sinceritate aproape socanta, dar plina de umor, ea surprinde in autobiografia sa realitatea dureroasa a comunismului din perspectiva tinerei Alina. Nepoata Bassarabiei, fiica Raisei si a lui Victor, sora Aurei, adolescenta descopera ca toti au mintit-o, niciunul neavand gradul de rudenie pe care il credea ea sau sentimentele la care spera, iar rolurile lor se schimba. In aceste conditii, tinerei nu-i ramane decat sa se refugieze in compania viciilor si a putinelor prietene pe care le are. Toate acestea se intampla bineinteles sub umbra aruncata de numele nefericit ales al strazii pe care locuiesc.

Alina Nedelea isi ofera viata pe tava in incercarea de a-si lamuri trecutul si de a-si cauta identitatea, punand accent pe relatia mama-fiica, pornind de la statulul ei de fiica nedorita. Intr-o epoca in care intreruperea de sarcina era folosita ca metoda contraceptiva, constientizarea faptului ca s-a nascut doar pentru ca incercarile de a avorta ale mamei naturale au esuat amplifica drama traita de tanara protagonista, dar o si ambitioneaza sa aiba aspiratii din ce in ce mai inalte.

“Soseaua Catelu 42” reprezinta pentru Alina Nedelea un punct de pornire atat geografic, cat si literar. Scrisa cu o naturalete de invidiat si ironie, intr-un limbaj argotic pe alocuri, insa nu lipsit de farmec, cartea se numara printre acelea care se citesc pe nerasuflate. Asteptam continuarea!

Pana atunci, pe Alina o puteti citi aici, iar cartea o puteti achizitiona de aici!

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *