Ce mai e nou la Meteor Press

Printre cele mai recente aparitii in colectiile Editurii Meteor Press se numara si “Cei mai ticalosi oameni din lume” de Rodney Castleden (autor din opera caruia au mai fost publicate la aceeasi editura si volumele “Conflicte care au schimbat lumea”, “Inventii care au schimbat lumea”, “Oameni care au schimbat lumea”, “Evenimente care au schimbat lumea”, “Descoperiri care au schimbat lumea”) si “Marele dictionar de expresii romanesti” de Marin Buca.

Raul si oamenii care sa-l faca au existat de la inceputurile lumii si exista in continuare, facand imposibil o clasificare corecta a celor mai rai indivizi din lume si a celor mai ingrozitoare acte ale acestora. Totusi, Rodney Castleden structureaza cartea “Cei mai ticalosi oameni din lume” pe mai multe tipuri de rau si imparte subiectii cercetarilor sale in perioadele istorice in care acestia au trait.

Astfel, in capitolul “Raul antic”, regasim nume precum Alexandru cel Mare, Caligula sau Timur Lenk, in “Monarhi din Evul Mediu si Renastere” se afla caracterizari ale lui Vald Tepes, Cesare Borgia sau Ivan cel Groaznic, in capitolul “Femei periculoase” si-au facut loc nume precum Lucretia Borgia, Elisabeta Bathori sau Lizzie Borden, in partea dedicata nazistilor apar, bineinteles, Adolf Hitler alaturi de Goebbels, Himmler si restul acolitilor sai. In restul capitolelor sunt adunati tirani moderni si criminalii de razboi, criminalii in serie, escrocii si sarlatanii si multi altii, concluzia autorului fiind ca “raul persista. Continua sa existe indivizi care comit crime oribile impotriva altora si care inca n-au fost adusi in fata justitiei.[…] Raul nu are un sfarsit previzibil. Este, asadar, cu atat mai important sa-l privim in fata, sa-l recunoastem si sa intreprindem tot ce putem pentru a-i limita impactul asupra vietilor noastre.”

“Marele dictionar de expresii romanesti” realizat de profesorul universitar doctor Marin Buca se adreseaza nu numai elevilor, studentilor si profesorilor, ci si cititorilor care doresc sa sape mai adanc printre bogatiile limbii romane. Conform autorului, scopul acestei lucrari “este sa puna la dispozitia celor interesati expresiile folosite in literatura clasica si contemporana si, mai ales, in literatura populara, ajungandu-i sa-si insuseasca corect structura gramaticala si lexicala a acestui tezaur de expresivitate lingvistica”.

In cele aproximativ 550 de pagini, veti gasi adunate o multitidine de expresii, unele pe care le folositi zilnic, altele pe care nu le-ati mai auzit din copilarie, de cand mergeati in vizite la bunici si altele pe care poate nu le-ati auzit niciodata si la care nici nu v-ati fi gandit ca exista. Unele cuvinte nu se regasesc in limba romana decat intr-o expresie sau doua, pe cand altele au dedicate pagini intregi de expresii in care pot fi intrebuintate, iar la acelasi cuvant putem gasi expresii foarte vechi si cunoscute alaturi de altele mai nou aparute (de exemplu, pentru “pas” avem si binecunoscuta expresie “a fi in pas cu vremea” = a nu ramane in urma, a fi la moda, cat si mai recenta “Ciocu’ mic si pasul mare!” = taci si pleaca!).

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.