Karma buna, angajament si dedicare la Saptamana One World Romania

Luni, 11 martie, a debutat festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania, a carui a sasea editie aduce la start peste 50 de filme selectionate in 6 sectiuni principale (Ura dauneaza grav sanatatii – sectiunea principala a editiei de anul acesta, Diz/Abilitati, Cine pe cine manipuleaza?!, Dreptul si strambul, Revolutie zi de zi si Romanul adolescentei), retrospectiva cineastului danez Jon Bang Carlsen, workshopuri, dezbateri si alte evenimente conexe, in fata unui public tot mai numeros de la editie la editie.

Evenimentul de deschidere a avut loc aseara de la 19.30, la Cinema Patria (foto), in fata unei sali arhipline, si a fost inaugurat cu un concert al copiilor din comunitatea Rahova-Uranus, organizat cu sprijinul laBOMBA – Centrul Comunitar pentru Educatie si Arta Activa. Filmul proiectiei de deschidere s-a intitulat „Ce mica e lumea”, in regia lui Marcel Barrena, un documentar care relateaza povestea unui tanar de 20 de ani din Barcelona, care pleaca spre Noua Zeelanda si parcurge 30.000 km in 200 zile, cu 20 de euro in buzunar si multa ambitie.

Printre invitatii speciali ai evenimentului s-au numarat: regizorul de film documentar Alexandru Solomon – directorul festivalului, scriitorul Vasile Ernu, artistul plastic Dan Perjovschi, actrita Ozana Oancea.

Astazi au inceput proiectiile la toate cele cele cinci cinematografe incluse in program – Eforie, Corso, Union, Sala „Horia Bernea” a Muzeului Taranului Roman si Cinema Elvire Popesco, al Institutului Francez. Programul complet este afisat aici.

La Cinema Elvira Popesco ruleaza in fiecare dimineata proiectii pregatite special pentru liceeni. Miercuri si joi vor avea loc “trufandalele” festivalului, doua masterclass-uri sustinute de doi realizatori de film documentar marcanti ai cinema-ului contemporan– Jon Bang Carlsen (foto) si Andy Glynne. De asemenea, 8 dintre documentarele lui Carlsen vor fi prezentate intr-o retrospectiva la Sala „Horia Bernea” a MTR, de miercuri pana sambata inclusiv. Programul complet al proiectiilor din retrospectiva – aici.

O parte dintre filmele prezentate anul acesta in festival sunt proiectate sub egida Anului European al Cetatenilor 2013.

Foto: One World Romania

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.