Poveste reala de la Auschwitz: “Am supravietuit lagarului mortii”

Meteor Publishing a publicat cu putin timp in urma volumul “Am supravietuit lagarului mortii”, scris de Eva Mozes Kor in colaborare cu Lisa Rojany Buccieri, in care prima autoare povesteste despre experientele traite in lagarul de concentrare de la Auschwitz, din care, spre deosebire de mama, tatal si doua surori mai mari, ea a scapat cu viata.

Nascuta pe 31 ianuarie 1934 in satul Port din Transilvania, Eva a trait alaturi de sora ei geamana si de restul familiei o viata linistita, intr-o gospodarie mare si bogata, printre vecini amabili si saritori. Insa in 1940 lucrurile au inceput sa se schimbe, fetele sa fie agresate la scoala pentru ca erau evreice, invatatoarea insasi incurajundu-i pe elevii romani sa-si bata joc de ele verbal, iar in martie 1944, toata familia a fost ridicata si dusa cu unul dintre trenurile mortii in locul din care doar Eva si sora ei geamana Miriam aveau sa mai iasa vii.

Fiind mai puternica din fire, Eva a decis ca va iesi intr-o buna zi din lagar si pana atunci va ramane in viata si o va ajuta si pe sora ei sa supravietuiasca. Datorita propriei lor tariii de caracter, a incapatanarii lor de a nu se lasa prada disperarii, dar si a bunavointei catorva femei din lagar, fetele au supravietuit mancarii putine, mizeriei, bolilor si, mai ales, experimentelor abominabile pe care Dr. Mengele le facea pe gemeni. “Le-am dat sangele nostru, corpul nostru, demnitatea noastra si, in schimb, ne lasau sa traim inca o zi. Nu imi amintesc nici macar un singur geaman care sa nu fi cooperat.” Unii copii nu supravietuiau, si fetele le gaseau cadavrele aruncate la toaleta, dar Eva si Miriam Mozes au reusit sa ajunga cu bine la finalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si la iesirea de la Auschwitz.

In carte – care nu are decat 120 si ceva de pagini, dar in care suferinta e atat de concentrata, incat ca cititor o sa te pomenesti din cand in cand cu ochii in lacrimi – nu sunt doar faptele asa cum s-au petrecut ele, ci si gandurile si sentimentele Evei, care n-a renuntat nicio clipa la speranta ca va scapa din acel iad impreuna cu sora ei. Pe langa texte, volumul cuprinde si o serie de fotografii, atat din copilaria celor doua si apoi de la iesirea din lagar, cand au fost eliberate de sovietici, cat si din viata lor de eleve de liceu si ulterior de la locurile de munca.

Miriam a murit in 1995 de o forma rara de cancer, care se pare ca avea legatura cu experimentele la care fusese supusa in perioada petrecuta in lagar, dar Eva traieste si astazi, in Terre Haute, Indiana. A fondat organizatia Candles (“Copii ai Auschwitz-ului care au supravietuit experimentelor de laborator”), gasind cu ajutorul ei inca 122 de gemeni care au supravietuit Holocaustului si incercand sa vorbeasca publicului larg despre atrocitatile petrecute in lagar, dar si despre iertarea pe care le-a acordat-o nazistilor.

Dupa mai bine de 3000 de conferinte in toata lumea, autoare a doua carti, sotie si mama, Eva Mozes Kor are trei lectii de viata pe care ea insasi le-a invatat si pe care vrea sa le transmita si altora:
“1. Nu renuntati nicodata la visele voastre, fiindca tot ceea ce este bun in viata este posibil.
2. Judecati-i pe oameni dupa fapte si dupa caracterul lor.
3. Iertati-va dusmanul cel mai aprig si iertati-i pe toti cei care v-au ranit – acest lucru va va vindeca sufletul si va va elibera.”

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.