Cea mai importanta seara dedicata filmului romanesc a fost cea de 25 martie, cand a avut loc Gala Premiilor Gopo, la Opera Nationala, unde cei mai buni dintre cei mai buni cineasti romani au fost premiati in urma voturilor acordate de peste 400 de profesionisti din industria cinematografiei romanesti.
Prezentatorul Mihai Bobonete a deschis Gala adresand cuvinte elogioase celor din sala, care de-a lungul anilor l-au facut sa rada si sa planga cu productiile lor cinematografice si marturisind ca scopul lui este sa faca pe toata lumea din sala sa zambeasca din cand in cand si sa iasa din sobrietatea acestei Gale. Am asistat apoi la un moment omagial, pe ecran fiind prezentate cateva imagini din filmele Irinei Petrescu si din interviurile actritei care ne-a parasit de curand.
Premiul care a spart gheata a fost acela pentru Cele mai bune costume si a fost acordat Liei Mantoc pentru filmul “Undeva la Palilula”, laureata acceptand distinctia cu fraza: “Multumesc mult pentru acest copilas, sper sa se faca mai mare”. 🙂 “Ce facem cu el, il taiem in doua?” l-a intrebat Helmut Sturmer pe prietenul sau Dragos Buhagiar, cand li s-a inmanat Premiul Gopo pentru Cel mai bun decor, tot pentru pelicula “Undeva la Palilula”, primind raspunsul ca se poate sectiona mai usor din spate. 🙂
Premiul Gopo pentru Cea mai buna muzica originala a mers la Vasile Sirli pentru “Undeva la Palilula”. A urmat apoi acordarea premiului “CineTePrinde” pentru Adrian Titieni, care a multumit emotionat celor care au facut posibil acest premiu. Distinctia pentru Cel mai bun montaj, inmanata de Tora Vasilescu si Alexandru Bindea, a mers la Catalin Cristutiu, tot pentru filmul “Undeva la Palilula”. 🙂 Am urmarit apoi o scurta parodie a filmului “Despre oameni si melci”, realizata de comedianti.
Cele mai mari incasari pe 2012 le-a avut filmul “Minte-ma frumos”, iar cei mai multi spectatori a avut pelicula “Despre oameni si melci”. Premiul pentru Cel mai bun film de debut a revenit filmului “Visul lui Adalbert” regia Gabriel Achim, care a precizat bucuros: “In sfarsit intrerupem seria de Palilula!” 🙂 Premiul Tanara speranta a fost acceptat de catre Nicolae Constantin Tanase pentru regia filmului “Blu”.
Dupa montajul despre Sergiu Nicolaescu, cineastul care si el ne-a parasit nu de multa vreme, s-a acordat premiul pentru Cel mai bun film documentar titlului “Turn off the lights”. Premiul pentru Cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura a fost castigat de echipa filmului “Undeva la Palilula” (Dana Roseanu, Minela Popa, Ionel Popa, Doina Popa), pe seama caruia comediantii au facut si o parodie pe care am vazut-o ulterior acordarii premiului.
Adrian Silisteanu a castigat premiul pentru Cea mai buna imagine pentru “Undeva la Palilula”, marturisind ca ar trebui sa taie premiul pe din doua si sa-l imparta cu Silviu Purcarete, pentru ca o imagine buna este si meritul regizorului.
Premiul pentru intreaga activitate a fost oferit actorului de teatru si film Constantin Codrescu, care a fost aplaudat indelung de intreaga audienta ridicata in picioare si a multumit emotionat pentru distinctia primita.
“Visul lui Adalbert” a avut si el parte de parodia lui, dupa care am vazut un montaj cu oamenii de film care au plecat dintre noi in ultima vreme, printre care Emil Hossu, Serban Ionescu, Iurie Darie, Ion Lucian si Stefan Radof.
Cel mai bun scenariu pe 2012 l-a avut filmul “Toata lumea din familia noastra”, premiati fiind scenaristii Radu Jude si Corina Sabau, care nu au putut fi prezenti, producatoarea Ada Solomon fiind cea care a multumit in numele lor si a ridicat premiul.
Cea mai buna actrita in rol secundar este Mihaela Sarbu pentru rolul Otilia din filmul “Toata lumea din familia noastra”. “Sper s-aduc si-un urs la anu’!” a declarat actrita, dupa care a adaugat ca le este recunoscatoare producatorilor, juriului si publicului pentru acest premiu. Cel mai bun actor intr-un rol secundar este Gabriel Spahiu in rolul lui Aurel din “Toata lumea din familia noastra”.
Premiul pentru intreaga cariera a revenit maestrului comediei romanesti Mitica Popescu, pentru “umorul sarcastic si aparitiile sale inconfundabile”, aplaudat si el in picioare de catre toti cei prezenti. Actorul a declarat ca se simte onorat si emotionat si a multumit publicului, celor care au organizat Gala, regizorilor care au avut nevoie de serviciile lui, colegilor lui alaturi de care a trudit multi ani, ca sa ramana cate ceva in urma lor, dupa care a parafrazat poezia “Printre stele”, a lui Romulus Guga. 🙂
Ultima parodie a serii a fost dedicata filmului “Toata lumea din familia noastra”, dupa care am aflat cine este Cel mai bun actor al anului 2012: Serban Pavlu pentru rolul din “Toata lumea din familia noastra”. “E asa frumos, ca-mi vine sa vorbesc in engleza!”, a glumit actorul imediat ce a ajuns pe scena si inainte de a-i multumi in romana lui Radu Jude pentru rolul pe care i l-a dat.
Premiul Gopo pentru Cel mai bun regizor i-a revenit lui Radu Jude pentru “Toata lumea din familia noastra”, care nu s-a aflat in sala, statueta fiind ridicata de producatoarea Ada Solomon.
Luminita Gheorghiu si Calin Netzer au anuntat peliculele nominalizate la categoria Cel mai bun film, nu inainte de a fi aplaudati la scena deschisa de audienta (pentru Ursul de Aur adus in Romania cu filmul “Pozitia copilului”). Castigatorul marelui premiu de la Gopo, cel mai dorit trofeu al serii a fost “Toata lumea din familia noastra”, producator Ada Solomon, care a multumit cu ochii in lacrimi colegilor si tuturor celor care i-au acordat increderea lor de-a lungul timpului.
One thought on ““Toata lumea din familia noastra” este cel mai bun film la Premiile Gopo”