Cea de-a doua editie a Festivalului International de Film Cinepolitica a inceput pe 2 aprilie la Cinema Studio din Capitala, care va fi unul dintre spatiile unde vor avea loc proiectiile de filme, alaturi de Cinema Elvira Popescu. In cadrul ceremoniei de deschidere, care a avut parte de o sala plina, au luat cuvantul directorul festivalului, Copel Moscu si actorul Victor Rebengiuc, dupa care a rulat filmul italian “Bella addormentata/Frumoasa adormita”.
Directorul festivalului, Copel Moscu, ne-a anuntat ca la a doua editie a acestui festival, care poate fi considerat “cea mai placuta apropiere de fenomenul politicii”, vom avea parte de pelicule pe teme politice in premiera nationala, pe care foarte probabil nu vom avea ocazia sa le vedem in alta parte pentru ca distribuitorii de filme cu siguranta nu se vor inghesui sa le introduca in cinematografe.
Victor Rebengiuc ne-a anuntat juriul Cinepoliticii – Artan Minarolli (presedintele CNC Albania), Bogdan Teodorescu (jurnalist, scriitor, profesor), Razvan Teodorescu (profesor doctor in stiinta istorice), Dieter Wieczorek (fondator si director artistic al Signes de Nuit, membru FIPRESCI), Vintila Mihailescu (antropolog, profesor, autor), Massimiliano Nardulli (director artistic al Festivalului de Scurtmetraj European de la Brest) – si ne-a urat sa venim “la fiecare film, in fiecare seara”.
Seara de deschidere a Festivalului Cinepolitica a continuat cu proiectia filmului “Bella addormentata/Frumoasa adormita” (drama, Italia, 2012), in regia lui Marco Bellocchio, cu Toni Servillo, Isabelle Hupert, Alba Rohrwachwer, Michele Riondino) in rolurile principale. Povestea conceputa dupa fapte reale se desfasoara de-a lungul a sase zile, ultimele din viata Eluanei Englaro, o tanara care, dupa 17 ani de stat in coma, a fost deconectata de la aparatele care o tineau in viata artificial. In aceste zile vedem care este atitudinea politicienilor legat de legea eutanasiei, cum se poarta apropiatii celor aflati in coma profunda si cum reactioneaza credinciosii catolici pe de o parte si sustinatorii legii eutanasiei pe de alta parte in fata ideii de a intrerupe legal firul vietii unei persoane aflate in neputinta.
Cinepolitica merge mai departe pana pe 7 aprilie la Cinema Studio (unde se vor proiecta filme din Competitia internationala) si Cinema Elvira Popescu (unde vom vedea productii din sectiunile speciale), aducand in fata cinefililor bucuresteni filme care au trecut deja pe la Oscaruri, Cannes, Berlinale sau Venetia. Invitatii speciali ai acestei editii sunt: Giacomo Durzi, co-regizor, alaturi de Giovanni Fasanella, al documentarului “S.B: Io lo conoscevo bene”; actorul Maciej Makowski, unul dintre protagonistii filmului “80 milionów”; Michel Kubler, fostul redactor sef pe probleme religioase la publicatia “La Croix”, Adrian Niculescu, profesor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), scriitorul si filmologul Cristian Tudor Popescu.
Programul complet al festivalului poate fi consultat AICI.
Sursa foto: Cinepolitica – Ionut Dobre