“Rock the Casbah” – rock, sange si neputinta

Cinematograful Studio a gazduit vineri seara proiectia filmului “Rock the Casbah/Rock Ba-Casba” (drama, Israel-Franta, 2012) in regia lui Yariv Horowitz. Pelicula face parte din Festivalul de Film International Cinepolitica, desfasurat anul acesta in perioada 2-7 aprilie, la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu.

Actiunea lungmetrajului de debut al regizorului Yariv Horowitz are loc in 1989 in Fasia Gaza, cand Palestina lupta pentru independenta, iar Israelul a trimis o serie de soldati sa supravegheze populatia. Oamenilor nu le-a picat bine ocupatia militara, asa ca ii sicanau non-stop pe soldati, aruncand cu pietre dupa ei pe strada, cu cocktailuri Molotov sau daramand peste ei diverse obiecte de pe cladiri. In aceasta atmosfera, unul dintre tinerii soldati veniti de curand din Israel este ucis de o masina de spalat aruncata de pe o cladire, astfel ca o parte dintre colegii lui sunt trimisi sa faca de garda pe acoperisul respectiv si sa interogheze familia de arabi din casa pentru a afla cine a fost faptasul.

Filmul surprinde atat framantarile politice si sociale ale acelei perioade, furia si inversunarea locuitorilor din Fasia Gaza, dezolarea parintilor care isi pierd copiii-soldati in aceste conflicte, cat si insingurarea si dramele personale ale soldatilor detasati, care abia reusesc sa-si auda prin telefon apropiatii si care incearca sa-si pastreze sanatatea mentala ascultand muzica rock si citind cate o carte. Tomer (Yon Tumarkin) nu are nici macar 20 de ani si e incercat de probleme grave. Cand vine vorba sa-si foloseasca pusca din dotare e ezitant, inocenta lui impiedicandu-l sa se arunce in maceluri, iar cand colegul sau este ucis, in mintea lui se desfasoara o adevarata furtuna, care il impiedica sa se mai concentreze la ce are de facut. Zguduit emotional, Tomer incearca sa stea de vorba cu un psiholog, dar pana si aceasta dorinta ii este refuzata, disperarea lui atingand astfel cote alarmante.

Regizorul Yariv Horowitz nu este nici el strain de lumea militara: nascut in 1971 la Pardes Hanna, Haifa, Yariv a fost recrutat in Fortele de Aparare israeliene la 18 ani si a fost fotograf, monteur si regizor in sectia de film a departamentului educational, mai ales in Teritoriile Ocupate. Pentru “Rock the Casbah” a castigat, printre altele Premiul Confederatiei Internaţionale a Cinematografelor de Arta si Eseu pentru sectiunea Panorama la Berlin IFF si Premiul Academiei de Film din Israel pentru Cel mai bun montaj.

Cinepolitica a ajuns la ultima zi de proiectii, programul din 7 aprilie incluzand filmele “Lore” de la ora 15.00, “Copilarie clandestina/Infancia clandestina” de la ora 17.00 si gala de inchidere care va continua cu pelicula “Spune-mi cu cine te insotesti/The company you keep” de la ora 20.00, toate la Cinema Studio din Capitala.

Share

One thought on ““Rock the Casbah” – rock, sange si neputinta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *