Exclusiv pe TVR+: Emil Cioran in “Exercitiu de admiratie”

TVR+, portalul video al Televiziunii Romane, lanseaza astazi “Saptamana Cioran”, care marcheaza implinirea a 102 ani de la nasterea filosofului si scriitorului Emil Cioran, anunta un comunicat TVR. In perioada 8-12 aprilie, TVR+ va difuza in fiecare zi, de luni pana vineri (in sectiunea Exclusiv TVR+), cate un episod din seria-documentar “Exercitiu de admiratie”, realizata in 1991, de Gabriel Liiceanu si Constantin Chelba.

Liiceanu intra pentru prima oara cu o camera de filmat in mansarda de pe Rue de L’Odeon, numarul 21, “in viata celui care a scris povestea otravita a vietii noastre”. El ne poarta, impreuna cu Cioran, pe strazile unde a citit, unde si-a baut cafeaua sau unde discuta cu Sartre. Deschiderea scriitorului, odata vazut drept “cel mai clandestin filosof” de Le Figaro Magazine, ne da senzatia ca avem in fata ochilor jurnalul intim al lui Cioran.

Cele cinci episoade reusesc sa creioneze relatia speciala care s-a inchegat intre Cioran si Tutea, iar “Exercitiu de admiratie” este dovada ca relatia celor doi a fost de tip complementar, dar nu prin intariri reciproce, ci prin contraziceri. “E un individualist”, spunea Tutea. Il cearta pentru departarea de Dumnezeu, insa, daca s-ar reintalni cu el “as fi asa de emotionat ca mi-ar pieri glasul. Mi-e un dor absolut de el”. Pentru Cioran, “misticul” Tutea este “singurul spirit genial pe care mi-a fost dat sa-l intalnesc in viata mea”.

“Exercitiu de admiratie” a primit, de-a lungul anilor, numeroase premii si distinctii. In 1992, Uniunea Cineastilor din Romania (UCIN) le-a oferit celor doi realizatori (ex aequo) marele premiu si premiul pentru montaj. In 1993, APTR le-a oferit premiul special al juriului si premiul pentru imagine film documentar si montaj.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.