Imaginati-va un afis fara fotografia protagonistilor, fara imagini din film si fara legatura evidenta cu subiectul acestuia. Documentarul „Arta la comanda: afisul polonez de film”, difuzat pe 14 aprilie la TCM, de la ora 20.55 arata cum s-au nascut unele dintre cele mai frumoase afise cinematografice.

Inainte ca era divertismentului globalizat sa dicteze o perspectiva unica asupra afiselor de film, Polonia a realizat ceva cu totul diferit: unui grup de artisti consacrati si designeri i s-a acordat libertate de creatie, ceea ce a dus la nasterea unora dintre cele mai originale si inspirate afise din lumea cinematografiei.

De la inceputurile inspirate din pictura, pana la epoca de aur a designului grafic inovator din anii ‘50 si ’60, apoi pana la declinul din perioada postcomunista, „Arta la comanda: afisul polonez de film” exploreaza si dezvaluie modul in care s-a nascut si s-a dezvoltat aceasta miscare, impactul ei social si estetic, dar si relevanta pe care o are in zilele noastre.

Printre invitati se numara Wojciech Fangor, Andrzej Klimowski, Andrzej Krajewski, Waldemar Swierzy, Andrzej Pągowski, James Victore, Martin Scorsese, Agnieszka Holland, Andrzej Wajda si Milton Glazer.