Carti fundamentale de la Herald: “Imnurile sacre” ale lui Pitagora

Printre aparitiile recente de la Editura Herald se numara si “Imnurile sacre” ale lui Pitagora, grupate intr-un volum alaturi de Viata lui Pitagora povestita de Porphyr si de Comentarii la imnurile sacre ale pitagoricilor facute de Hierocles. “Imnurile sacre” au aparut in colectia Carti fundamentale a editurii.

Un om avid de invatatura, aplecat spre cumpatare si respect fata de sine si fata de cei din jur, calator prin lume si intelept care a adunat in jurul sau oameni cu potential, care au aderat la principiile sale de viata, Pitagora a ramas cunoscut cel mai bine pentru teorema care ii poarta numele, una dintre cele mai cunoscute teoreme din geometria plana. Inteleptul grec era insa mai mult decat un matematician, era si un filosof, un teoretician dar si un practician al supunerii fata de zei, al sanatatii fizice si intelectuale si al prevalarii intelectului asupra carnii.

“Imnurile sacre”, care contin suma invataturilor lui Pitagora si ale ucenicilor sai, nu sunt altceva decat invitatii la o viata luminoasa, sanatoasa, la un trai in acord cu sinele fiecaruia si cu natura incojuratoare. Concret, “Imnurile” nu reprezinta altceva decat o serie de reguli de bun-simt, multe dintre ele putand fi interpretate si aplicate si in zilele noastre, chiar daca au fost gandite acum mai bine de 2000 de ani.

Daca respectarea ierarhiei zei-eroi-oameni de geniu, cu care incepe insiruirea “Imnurilor sacre” nu ne intereseaza neaparat in prezent, indemnul spre o atitudine binevoitoare si corecta fata de familie, de prieteni si de alte cu care luam contact zi de zi nu e un principiu cu nimic deplasat, ba chiar ar trebui sa-l aplicam mai des decat o facem. Sfaturile de a infrange lacomia si delasarea, de a avea grija atat la ce si cat mananci, cat si la ce si cum gandesti si reactionezi in caz de bucurii sau de tristeti sunt cat se poate de pertinente, moderatia, dreapta judecata si meditarea asupra faptelor facute fiind principii asupra carora cu totii ar trebui sa reflectam.

O dieta sanatoasa, exercitii fizice care sa ne tina in forma si exercitii intelectuale pentru o minte agera si o cunoastere cat mai buna a lumii, intreprinderea unor actiuni in conformitate cu bunul-simt, cu ratiunea si cu sinceritatea, respectul, bunatatea, infranarea de la vicii, meditatia asupra sinelui sunt ceea ce recomanda, pe scurt, “Imnurile sacre”, ceea ce ne arata ca, in fond, lumea nu s-a schimbat in esenta foarte mult in ultimele milenii. Nu trebuie sa fii nici religios, nici filosof, nici parte a vreunui cult ciudat ca sa intelegi aceste principii, ci trebuie doar sa cauti putin in interiorul tau pentru a tinde spre o viata plina de lumina si armonie, in care sa-ti fii bun si util si tie, dar si celor din jur.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.