Emisiune-eveniment: „GOPO 90 – Un om de la inceputul lumii”

Parintele „Omuletului lui Gopo” este subiectul unei emisiuni aniversare, pe care TVR 2 o difuzeaza duminica, 28 aprilie, de la ora 18.00. Sub genericul „GOPO 90 – Un om de la inceputul lumii”, telespectatorii TVR 2 pot urmari o dezbatere-eveniment in amintirea lui Ion Popescu Gopo (1 mai 1923 – 28 noiembrie 1989), cu doar cateva zile inainte de implinirea a 90 de ani de la nasterea cunoscutului cineast roman.

Emisiunea moderata de Daniela Zeca-Buzura (foto) ii are ca invitati pe criticul de film Irina Margareta Nistor si pe cantautorul Mihai Constantinescu. „GOPO 90 – Un om de la inceputul lumii” va fi difuzat simultan si pe TVR HD si pe platforma video a Televiziunii Romane – www.tvrplus.ro.

Parintele „Omuletului”, asa cum avea sa ramana in dictionarele de film internationale, este primul roman premiat cu Palme d’Or la Festivalul International al Filmului de la Cannes, in 1957, pentru filmul de animatie „Scurta istorie”. Ion Popescu Gopo este o personalitate-simbol pentru creatia cinematografica romaneasca, fiind considerat un inovator al filmelor pentru copii, in care se imbina fericit doua genuri ale celei de-a saptea arte: desenul animat si muzicalul.

Protagonistii reportajelor emisiunii sunt Pierette Atanasiu (asistent regie film), Roland Pupaza (regizor de fim si desenator) si Olga Nitu Paraianu (asistent operator truca) – statornici colaboratori ai lui Gopo, carora li se alatura Manuela Hodor (director general Studioul Animafilm) si actrita Medeea Marinescu.

Emisiunea cuprinde si file din arhiva de aur a Televiziunii Romane, care ilustreaza momente cu artistul Ion Popescu Gopo, care a fost si un haruit realizator de televiziune, colaborator fidel al Televiziunii Publice, pentru care a si realizat numeroase programe si filme de desene animate.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.