Sufletul slav, pe scena la Festivalul International de Teatru de la Sibiu

Cea de-a XX-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu ii reuneste pe unii dintre cei mai importanti creatori rusi, promovati in selectiile “Golden Mask Russian Performing Arts Festival” si “Chekhov International Theatre Festival”. Insondabilul suflet slav, al poeziei, abisurilor psihologice, dilemelor mistice si reveriilor arhetipale, este vedeta “sezonului rusesc” de la Sibiu, care marcheaza o gala a tinerilor actori rusi in dialog cu vechea generatie de actori de la Moscova si St. Petersburg.

Selectia de la Sibiu isi propune sa evidentieze noile tendinte din acest spatiu teatral, intotdeauna imprevizibil, oferind publicului o viziune provocatoare asupra lumii din jur si a limitelor umanitatii prin complexitatea montarilor propuse de unii dintre cei mai importanti creatori europeni ai momentului.

Unul dintre cei mai premiati dramaturgi si regizori rusi, Ivan Varapaev, va fi prezent la Sibiu pentru a-si prezenta spectacolul “Iluzii/Illusions”, o melodrama a valorilor sincere, fara complexe, sub forma unui dialog cu publicul. Actorii Teatrului Praktika nu interpreteaza vreun rol, pur si simplu spun povestea in intunericul ce invaluie sala. Spectacolul va avea loc luni, 10 iunie, de la ora 23.00, la Sala Studio a Teatrului National din Sibiu. Ca dramaturg, Ivan Varapaev a castigat unele dintre cele mai importante premii de acest fel din Rusia, printre care Premiul Consiliului Prezidential pentru contributia adusa literaturii ruse.
In semn de recunoastere pentru opera sa, dramaturgul are programat in agenda festivalului si un spectacol lectura dupa piesa “Dansul Delhi”, in traducerea Masei Dinescu. Evenimentul va avea loc duminica, 9 iunie, ora 14.00, la Libraria Humanitas din Sibiu si este produs de Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu in parteneriat cu Societatea Romana de Radiodifuziune. Mai mult decat atat, filmul sau de debut “Euforia/Euphoria” va fi proiectat, in aceeasi zi, de la ora 16.00, la Sala Studio a Casei de Cultura a Sincicatelor. Pentru acest film, Ivan Varapaev a primit premiul special al juriului la Festivalul Kinotaur de la Soci, Micul Leu de Aur la Festivalul de Film de la Venetia si marele premiu Crinul de Aur la Festivalul de la Wiesbaden. Proiectia de la ora 16:00 va fi urmata de cea a filmului “Dansul Delhi”, produs in 2012, dupa piesa cu acelasi titlu. Artistul va fi prezent la Sibiu pe toata durata evenimentelor.

Programul sezonului rusesc continua marti, 11 iunie, cu spectacolul “Trei surori/ Three Sisters” (foto) al companiei Nebolshoi Drama Theatre. Reprezentatia celor din St. Petersburg va avea loc pe scena Teatrului National din Sibiu, incepand cu ora 21.00. Spectacolul regizat de Lev Erenburg este o tragicomedie despre imposibil, despre irealizabil, o poveste necrutatoare, taioasa si cruda, montata in maniera traditionalista.

Marti, 11 iunie si miercuri, 12 iunie, Festivalul International de Teatru de la Sibiu prezinta spectacolul “Nunta/ The Wedding” de A.P. Cehov. Ambele reprezentatii vor avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor din Sibiu, incepand cu ora 21.00. Spectacolul regizat de Vladimir Pankov este o co-productie a Chekhov International Theatre Festival, The National Academic Janka Kupala Theatre Minsk si International Confederation of Theatre Associations. Adaptarea moderna dupa textul lui Cehov se deruleaza liniar, intr-un spatiu al viselor, iluziilor si al grotescului si imbina jocul actorilor, momente muzicale si de dans.
Nascut in 1975, Vladimir Pankov a studiat la Academia Ruseasca de Arte Dramatice si s-a profesionalizat in muzica clasica, jazz si balalaika, fiind considerat fondatorul genului teatral sound-drama.

Cea de-a XX-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu va avea loc in perioada 7 – 16 iunie 2013.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *