O noua “iubire de altadata” evadeaza din colectia Editurii ALLFA pentru a ajunge la inimile cititorilor. Si nu e orice iubire, ci una menita sa distruga granite geografice si culturale, o iubire imaginata de Kurban Said intr-un decor demn de povestile orientale, iubirea dintre azerul Ali si gruzina Nino.
Kurban Said este unul dintre pseudonimele sub care a scris Lev Nussimbaum (1905-1942), un scriitor evreu care s-a nascut in Ucraina, a copilarit in Azerbaidjan, s-a refugiat in Germania si a murit in Italia. Viata scurta si agitata nu l-a impiedicat sa scrie opere multe si valoroase, in care trateaza subiecte controversate in acea vreme precum Islamul, Revolutia Bolsevica, regiunea Caucazului sau descoperirea petrolului. Debutul sau literar a avut loc in 1929 cu romanul “Sange si petrol in Orient”(“Oel und Blut im Orient”), insa capodopera lui ramane “Ali si Nino”(1937), considerat unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste si tradus in peste 30 de limbi.
Roman de dragoste – dintre un azer musulman si o gruzina crestina, si de razboi – debutul Primului Razboi Mondial fiind decorul in care se consuma iubirea dintre cei doi protagonisti, “Ali si Nino” abordeaza un subiect mereu actual: conflictul dintre civilizatii. Ali Han Sirvansir, elev musulman de la o scoala ruseasca din Baku, Azerbaidjan, provine dintr-o familie cu traditie, devotata stilului de viata asiatic. Ali este indragostit de Nino Kipiani, o frumoasa printesa gruzina de religie ortodoxa, deschisa stilului de viata european. In atmosfera cosmopolita a capitalei azere aflata la granita dintre Orient si Occident, eternul conflict dintre crestini si musulmani nu mai constituie o piedica importanta in calea iubirii celor doi. Nici originile diferite si aspiratiile diferite nu le tulbura iubirea, dar asta nu inseamna ca drumul lor e liber.
Apropierea razboiului le incurca planurile si ii poarta prin tari precum Iran si Daghestan, unde incearca sa isi protejeze iubirea. Insa orice indepartate de punctul de echilibru in care s-au intalnit le ameninta relatia. Pornind de la diferentele culturale, in fiecare dintre ei se declanseaza o lupta intre dragostea pentru celalalt si devotamentul pentru tara sa.
Cartea abunda de descrieri ale spatiului geografic caucazian si ale atmosferei exotice de care este inconjurat. Traditiile din toate locurile pe care le colinda, conceptele musulmane, contrastele de tot felul sunt transpuse in descrieri elaborate si pline de farmec de catre autorul ce pare expert in exotism. Nici istoria nu este nereprezentata. Luptele dintre rusi, azeri, armeni si turci par niste ecouri indepartate care nu ii afecteaza pe cei doi indragostiti, pana cand se declanseaza adevaratul razboi – Primul Mondial.
“Ali si Nino” este o poveste de dragoste arhetipala, o iubire imposibila careia nu i se impotrivesc atat de mult familiile, asa cum se intampla in astfel de cazuri, ci geografia si istoria, educatia si cultura. Unde vor ajunge Ali si Nino? Cat va rezista dragostea lor? Nu veti regreta o excursie in lumea fascinanta a Asiei lor pentru a le afla dezondamantul. Cartea poate fi gasita AICI.