Evenimente speciale la TIFF 2013

Expozitii si evenimente speciale, intalniri cu artisti si cineasti romani si straini vor intregi, si anul acesta, programul Festivalului International de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca). O retrospectiva speciala ii va fi dedicata artistului multimedia Péter Forgács (n. 1950), unul dintre cei mai apreciati autori de filme bazate pe materiale de arhiva.

La Casa Tranzit din Cluj, intre 5 iunie si 4 iulie, publicul va avea ocazia sa vada „The Danube Exodus: The Rippling Currents of the River”, o instalatie multimedia realizata de Forgács si „The Labyrinth Project” – un proiect de cercetare al University of Southern California – si gazduita in 2002 de Getty Research Institute. Vernisajul va avea loc pe 5 iunie, ora 17.00. In cadrul retrospectivei Péter Forgács vor fi proiectate alte cinci filme: „Sunt un Von Höfler/ I am Von Höfler” (2008), „Miss Univers 1929” (2006), „Cainele negru/ El Perro Negro” (2005), „Filmul lui Angelos/ Angelos’ Film” (1999), si „Cadere libera/ Free Fall” (1996).

Un eveniment multimedia numit „Emil Racovita: explorator, fotograf, desenator” va reconstitui legendara expeditie a navei Belgica, prima care a iernat in Antarctica, intre 1897-1899. Emil Racovita, inventatorul biospeologiei, a fost zoologul, botanistul si unul dintre fotografii expeditiei. Documentarul „Exploratorul” (r. Titus Muntean, Xantus Gabor; producator Fundatia Arte Vizuale), o proiectie cu fotografiile stereoscopice realizate de Racovita, o animatie dupa desenele sale, expozitia „Antarctica, dincolo de capatul lumii”, cu fotografii de Helmut Ignat, din timpul filmarilor in Antarctica – deschisa in Pavilionul TIFF din Piata Unirii, intre 1 si 9 iunie -, si exponate de la Muzeul „Stefan cel Mare” din Vaslui vor contura povestea acestei calatorii. Evenimentul, realizat de Fundatia Arte Vizuale, este finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Unul dintre invitatii speciali TIFF este celebrul director de imagine Ed Lachman, care va sustine un masterclass la Transilvania Talent Lab si va fi prezent la proiectia-maraton a trilogiei „Paradise” (r. Ulrich Seidl) si la premiera nationala „Sange intunecat/ Dark Blood” (r. George Sluizer), filme a caror imagine o semneaza. Intrerupt in 1993, dupa moartea neasteptata a actorului River Phoenix, din cauza unei supradoze de droguri, „Dark Blood” a fost finisat cu materialul ramas si a fost lansat abia anul acesta, la Festivalul de la Berlin.

De o proiectie speciala va avea parte si „Trei exercitii de interpretare”, in regia lui Cristi Puiu, membru al juriului competitiei si autor al campaniei de imagine TIFF 2013. Proiectul realizat de Puiu la Toulouse, in 2011, in cadrul atelierului Les Chantiers Nomades, cu actori francezi de teatru, porneste de celebrul studiu al scriitorului rus Vladimir Soloviov – „Trei conversatii cu privire la razboi, progres si sfarsitul istoriei” (1899). Cele trei povesti cinematografice sunt trei studii despre actorie: The Cat is On the Chair, The Mouse is Under the Table si The Monkey is On the Branch.

O alta expozitie la TIFF va fi „Torn and Bleeding Clay”, semnata de Tomi Malkki, membru al juriului sectiunii Umbre-Scurtmetraj. Lucrarile sale, care combina „fotografia, miturile si memoria cu lutul”, ilustreaza cliseul padurii in filmele horror si vor putea fi admirate intre 1 si 9 iunie, in subsolul Casei TIFF. Vernisajul este programat pe 6 iunie, ora 19.00, in prezenta autorului, care expune sub pseudonimul Malakias. „Mandrie si Beton”, un proiect video si foto al fotografului Petrut Calinescu, care a documentat timp de trei ani transformarile petrecute in sate, in urma emigrarii masive, va putea fi vazut intre 2-16 iunie, la Piano Cazola. Vernisajul va avea loc pe 2 iunie, la 17.30.

Tot pe 2 iunie, dar la Muzeul de Arta din Cluj, in spatiul TIFFart, va fi vernisata, la 12.00, expozitia „24 de expresii ale solitudinii”, de Mirona Radu. Pana pe 9 iunie, publicul va putea admira 24 de imagini puternice pe tema solitudinii, a mortii si a mantuirii. La TIFFart, intre 18 mai si 16 iunie, va fi deschisa si expozitia „Filmele lui Jiří Menzel in afisul ceh”, cu 17 postere originale din colectia unica de afise a filmotecii Terry Posters din Praga (www.terry-posters.com). Jiří Menzel, premiat pentru intreaga cariera la TIFF, isi va prezenta afisele pe 7 iunie, la ora 17.00. Evenimentul este realizat cu sprijinul Centrului Ceh din Bucuresti.

„Cinematografele din Clujul de altadata”, primul demers de acest gen din Romania, cuprinde imagini ale vechilor cinematografe clujene, programe, vechi aparate de proiectie, afise, materiale promotionale si bilete de intrare la film. Expozitia va putea fi vizitata la Cinema Marasti, intre 31 mai si 3 iunie, si la Casino-ul din Parcul Central, intre 4 – 9 iunie. Organizatori: Casa de Cultura a Municipiului Cluj-Napoca si Asociatia „Clujul de altadata”.

Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR). TIFF Sibiu va avea loc intre 19 si 23 iunie, iar TIFF Bucuresti, intre 11 si 17 iunie, la Grand Cinema Digiplex Baneasa.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.