Invata sa asculti “Soapta inimii”!

Aparitia unui nou bestseller pe Strada Fictiunii ne ofera ocazia de a invata sa ascultam si sa iubim, dar mai ales sa ne ascultam glasul inimii. Cel care ne ajuta sa descifram “Soapta inimii” este Jan-Philipp Sendker, iar cartea sa este o lectie de viata predata cu o sensibilitate rar intalnita.

Scriitor german nascut in 1960 in Hamburg, Jan-Philipp Sendker a fost corespondentul revistei “Stern”(“Star”) in anii ’90 in Asia. Cucerit de simplitatea asiaticilor si de viziunea pe care acestia o au asupra vietii, Sendker a revenit in spatiul Extremului Orient pentru a se alimenta cu energia localnicilor, observand ca toti au un scop comun: iubirea. Si pentru ca experientele traite acolo nu meritau sa fie irosite, le-a tranformat intr-un roman de debut care transpira iubire si emotii: “Soapta inimii” (“The Art of Hearing Heartbeats”).

Incercand sa-si explice disparitia neasteptata a tatalui ei, Julia, o tanara newyorkeza, porneste pe urmele acestuia ajungand pana in Birmania, tara de origine a barbatului. Neasteptata va fi si descoperirea pe care o va face. Ghidata de misteriosul localnic U Ba, Julia va afla povestea neobisnuita de iubire dintre Mia Mia, o fata care nu isi poate misca picioarele, si un baiat orb, nimeni altul decat cel care peste ani si mii de kilometri a devenit un avocat american de succes, Tin Win, tatal Juliei.

Cei doi indragostiti descopera lumea in doi, Mia Mia pe picioarele lui Tin Win si Tin Win prin ochii fetei, formand impreuna un intreg. Luandu-i vederea, natura il inzestreaza pe baiat cu un simt special, acela de a auzi de la departare inimile celor din jur si de a-i recunoaste in functie de bataile acestora. Lumea interioara a cuplului de indragostiti e tapetata cu emotii greu de perceput de catre oamenii obisnuiti, iar fericirea lor exista acolo unde altii vad doar nefericirea si vine din naturaletea cu care cei doi abordeaza viata in ciuda limitelor fizice si. Insa povestea lor ce pare desprinsa din basme e intrerupta de realitatea dura, iar datoria Juliei este aceea de a asculta cu rabdare relatarea lui U Ba pentru a descoperi daca cele doua suflete pereche sunt sau nu sortite sa se regaseasca.

Pagina cu pagina, patrundem intr-un spatiu exotic, dominat de mister si sensibilitate. Invatam sa ascultam inimile oamenilor pe care ii intalneste Tin Win, invatam sa ne bucuram alaturi de Mia Mia de orice loc nou explorat, invatam de la U Ba ce inseamna calmul si invatam alaturi de Julia sa avem rabdare. Apropiindu-ne de deznodamant, suspansul creste gradual, iar explozia de emotii conceputa de scriitor naste in noi alta explozie, una de intrebari. Ce conteaza cu adevarat in viata? Cum ar fi daca am auzi de la departare bataile inimilor celor din jur? Oare fiecare om are propria lui melodie a inimii? Ne-am putea intelege si iubi mai usor daca am avea un asemenea cod la indemana?

Iubirea, ca limbaj universal, l-a ajutat pe Jan-Philipp Sendker sa isi explice succesul international al romanului sau de debut. Si pentru ca mai avea atatea de spus despre Julia si U Ba, a pus la cale trilogia “A Well-Tempered Heart” a carei actiune se petrece in China. O asteptam si la noi, dar pana atunci va recomand sa ascultati “Soapta inimii” AICI.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.