Mircea Carp inchide sezonul “Nocturnelor” de la TVR 1

Invitatul cu care Marina Constantinescu incheie actualul sezon al emisiunii Nocturne este ziaristul si scriitorul Mircea Carp. Luni, 24 iunie, de la ora 23.00, telespectatorii TVR 1, TVR HD si TVR+ vor recunoaste salutul “Sa auzim numai de bine!”, apartinand lui Mircea Carp, dar vor fi si martorii unor povesti cutremuratoare de pe front, din inchisoare, ale unui om care mai are puterea sa se considere norocos la cei 90 de ani ai sai.

In demersul declarat de a face radiografia puterii verbului, a responsabilitatii, a compromisului, a vinei, a asumarii, a derapajului, Marina Constantinescu va incerca sa afle de la invitatul ei parcursul profesional al acestuia, ce insemna sa faci meseria de jurnalist, dar si despre cine poarta vina in cazurile de manipulare si dezinformare de care este acuzata presa.

Militar de profesie, ofiterul Carp a luptat in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Din ratiuni pur politice a fost exclus din armata. Ulterior a emigrat in SUA, unde a lucrat la postul de radio “Vocea Americii”. Aici a fost crainic, apoi redactor si, in final, seful Serviciului Romanesc al postului. Din 1979 s-a mutat la Radio Europa Libera din München.

“Meseria mea a fost cazuta din cer. Cineva din America mi-a oferit sansa sa vorbesc la radio. Am avut o voce buna, care a strapuns”, isi aminteste Mircea Carp, invitatul Nocturnelor de la TVR 1, TVR HD si TVR+.

Mircea Carp considera ca vina manipularii si a dezinformarii o poarta managerii din presa, care cer si obliga jurnalistii la o graba prea mare – “Din punct de vedere al stirii este important, dar din cel al comentariului… eu raman totusi un aderent al consistentei si raspunderii.” (Mircea Carp)

Vorbind despre presa din Franta, al carei admirator se declara, invitatul recunoaste ca stirea urmeaza rapid dupa eveniment, dar comentariile si editorialele vin si la trei zile dupa, fara nicio rusine. Pentru ca acolo exista raspunderea cuvantului: “Exista aceasta viteza teribila de a tine la curent oamenii cu tot ce se intampla si, de fapt, foarte des ii dezinformam.” (M.C.) Si tot Mircea Carp continua “Noi, la Vocea Americii, apoi la Europa Libera, pe vremuri, nu am fi indraznit sa comentam o stire. Stirea era stire. Comentariul venea la “Revista Presei”, intr-un editorial. Parerea mea nu trebuia sa existe”.

Intreaga colectie de emisiuni Nocturne poate fi vizionata online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesati pot interactiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook – http://bit.ly/NocturneTVR1.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *