Tiberiu Soare: “E foarte important sa faci muzica de o calitate cat mai buna.”

Absolvent a doua dintre Facultatile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, cea de Dirijat Orchestra si cea de Interpretare Instrumentala, in prezent dirijor sef al Formatiilor muzicale Radio si dirijor al Operei Nationale Bucuresti, multipremiat, Tiberiu Soare poate fi vazut in aceasta seara la Bucharest Music Film Festival, unde se va afla la carma Orchestrei Silvestri. Despre aparitia din aceasta seara, despre ce inseamna muzica pentru dumnealui si despre urmatorul concert ne-a povestit intr-un interviu-blitz pe care va invitam sa-l parcurgeti in cele ce urmeaza.

Ati crescut cu muzica in familie, ati absolvit doua facultati de profil si nu trece nicio zi in care sa nu aveti parte de muzica. Pentru Jimi Hendrix muzica era o religie, pentru Frank Zappa, un tip de sculptura. Pentru dumneavoastra ce inseamna muzica?

As propune mai multe definitii, valabile in egala masura pentru mine. Asadar, pentru Tiberiu Soare muzica poate fi:

a) Un sistem dinamic de fenomene sonore interdependente aflate intr-o relatie de tip evolutiv.
b) Sculptura (amprenta) uneltei numita “sunet” in materia numita “timp”.
c) Un substitut pentru zbor (daca pornim de la ideea ca odata, de mult, oamenii aveau aripi si puteau zbura).
d) Exercitiul unei libertati asumate si castigate printr-un efort intelectual.
e) Orice discurs poetic (i.e. creator) declansator de stari sinestezice. Putem vorbi, astfel, de muzicalitatea unei piese de teatru, a unei masini sau a unui meci de fotbal bine jucat, etc.

Cine v-a fost cel mai drag profesor din vremea facultatii?

Wolfgang Amadeus Mozart. In partiturile lui gasesti tot ce e nevoie pentru a invata dirijatul.

Daca n-ar fi fost cariera de dirijor, in ce domeniu v-ar fi placut sa activati?

Pilot de avion (a fost cat pe ce!) sau cercetator in domeniul fizicii teoretice.

Ati fost unul dintre initiatorii programului “Pentru ce mergem la Opera?”, care si-a propus sa apropie publicul tanar, in special, de muzica de opera. Ce impact a avut acest program, cum a fost primit de catre cei carora li se adresa?

Daca a existat fie si un singur om care sa se fi bucurat mai mult de muzica dupa ce a asistat la una din aceste intalniri, atunci scopul proiectului a fost atins.

Mai aveti in plan si alte proiecte de acest gen?

In viitorul apropiat, nu. Programul meu devine din ce in ce mai complicat si, in plus, pentru a le putea vorbi oamenilor despre ceva am nevoie de o perioada de studiu si reflectie.

V-am vazut de cateva ori pe scena si de fiecare data vine dinspre dumneavoastra o energie pozitiva extraordinara, sunteti cu adevarat un motor pentru orchestra si un creator de atmosfera pentru public. De unde va luati aceasta energie?

Nu cred ca fac ceva special: analizez partitura in prealabil cu cea mai mare atentie si apoi vin in fata orchestrei si a publicului incercand sa le arat cam ce am inteles din ea. Asta-i tot.

Pe langa concertele din tara, sunteti invitat adesea sa dirijati in strainatate. Ce diferente sunt intre orchestrele din Romania si cele din afara?

Nu sunt diferente foarte mari de ordin calitativ, dovada ca aproape toate orchestrele mari au si romani in componenta. Deosebirea vine din felul in care sunt tratati muzicienii (si oamenii de cultura, in general) aici si in Occident.

Ce orchestra nu ati avut ocazia sa dirijati pana acum, dar v-ati dori?

Orchestra Teatrului Metropolitan din New-York.

Suntem in plina desfasurare a Bucharest Music Film Festival, o manifestare culturala foarte apreciata de catre bucuresteni. Cum ati fost convins sa luati parte activ la eveniment?

Am fost invitat, ca de fiecare data in ultimii ani, de catre ArCuB si am raspuns cu mare placere. E foarte important sa faci muzica de o calitate cat mai buna si apoi sa faci ca aceasta sa ajunga la cat mai multi oameni.

Sambata trecuta ati dirijat Orchestra Nationala Radio in cadrul BMFF, pe 27 iunie veti urca din nou pe scena alaturi de Silvestri Orchestra. Ce ati pregatit publicului pentru seara de joi?

Joi, 27 Iunie vom interpreta Concertul pentru violoncel si orchestra in la minor de Camille Saint-Saens avandu-l ca solist pe Andrei Kivu si Simfonia a V-a in mi minor de P.I. Ceaikovski.

Pe ce scene va mai pot vedea bucurestenii in perioada urmatoare?

Dupa seara de joi, prima mea intalnire cu publicul bucurestean va fi pe 11 Octombrie, la concertul inaugural al stagiunii Orchestrei Nationale Radio.

Sursa foto: http://orchestre.srr.ro/

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *