In Noaptea Judecatii, scapa cine poate…

Intr-o America a viitorului, infractionalitatea a atins cote minime, economia a inflorit, totul pare sa mearga din ce in ce mai bine pentru populatie. De ce? Pentru ca o data pe an, timp de 12 ore, oamenii au voie sa faca orice le trece prin cap. Sa omoare, sa bata, sa agreseze in orice fel pe oricine considera ca merita, fara sa fie pedepsiti. In timpul Marii Purificari, politia, salvarea si alte servicii de urgenta nu raspund la telefon si fiecare individ este pe cont propriu.

Cand am vazut primele informatii despre „The Purge. Noaptea Judecatii”, m-am gandit imediat ca, daca m-as numara printre cetatenii unei astfel de lumi, intr-o asemenea noapte m-as duce undeva in creierii muntilor ca sa nu fiu gasita. In mod cert nu m-as inghesui sa particip la maceluri, lupte de strada si alte razbunari violente, dimpotriva, as fi ingrozita de ideea ca daca cineva mi-ar dori raul intr-atat incat sa ma raneasca, in noaptea respectiva ar putea sa ma atace liber.

Cam asa se simt si membrii familiei Sandin, al carei cap pe nume James (Ethan Hawke) a facut avere din vanzarea de sisteme de securitate create special pentru Noaptea Judecatii. Evident, acasa foloseste el insusi un astfel de sistem, care, desi nu e perfect, e potrivit pentru cartierul de lux in care locuieste familia si in care nu se intampla niciodata sa fie atacata vreo casa.

Dar in acest an, lucrurile nu mai merg conform planului. Dupa ora stingerii, fiul celor doi Sandini decide sa faca o fapta buna si, cand camerele de supraveghere din fata casei prind imaginea unui vagabond urmarit de persoane inarmate care vor sa-l ucida doar pentru distractie, copilul deconecteaza sistemul si il primeste inauntru pe bietul om. Insa urmaritorii afla unde s-a ascuns vagabondul si ii someaza pe Sandini sa il returneze (sau vor fi ucisi), lucru destul de dificil, avand in vedere ca familia are ditamai casa, in care un om se poate ascunde linistit si, in plus, fugarul beneficiaza de ajutorul baiatului care l-a salvat. Asa ca o noapte care de obicei nu avea nimic dramatic pentru familia Sandin se transforma intr-o experienta de cosmar, din care nu se stie cine si cum va scapa cu viata.

Ideea filmului mi s-a parut interesanta, aceea a unei lumi in care cei care trag firele si-au dat seama ca revigorarea economiei se poate face sub perdeaua unei actiuni purificatoare (in realitate, desi vazuta ca o actiune de refulare pentru toata lumea, in Noaptea Judecatii erau ucise practic exemplarele slabe ale societatii, oamenii bolnavi, saraci, care nu-si permiteau sa se apere etc), transformata intr-o adevarata religie de stat.

Disperarea celor prinsi ca intr-o capcana in propria casa si probabilitatea de a-si vedea copiii ucisi sub ochii lor e compensata de urmele de amuzament inserate de regizor, care are grija ca, desi prezinta fapte abominabile, sa le dea si o nota de umor, ce reiese mai mult din jocul de imagini sau din ce fac personajele, mai degraba decat din ce spun ele. Nu cautati interpretari magistrale la actorii din distributie, nu veti gasi asa ceva, dar cred ca nimeni nu are o astfel de pretentie de la un film de acest gen, atentia centrandu-se mai mult pe efectul de ciocan al subiectului decat pe interpreti. Pana la urma, „The Purge. Noaptea judecatii” e mai mult o ocazie de a reflecta asupra sinelui in raport cu violenta si de a intelege inca o data ca o mana de oameni controleaza masele si le fac sa danseze dupa cum li se canta si ca numai cativa sunt cei care indraznesc sa se opuna sistemului si sa traiasca asa cum isi doresc.

Filmul este distribuit de Ro Image si a intrat pe 28 iunie in cinematografele din Romania.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.