“Matei Copil Miner” a fost premiat in Italia

Filmul “Matei Copil Miner”, in regia Alexandrei Gulea a castigat Marele Premiu la a 49-a editie MOSTRA INTERNAZIONALE DEL NUOVO CINEMA DI PESARO, care a avut loc in perioada 24 – 30 iunie 2013. Festivalul de la Pesaro a contribuit in decursul timpului la descoperirea si lansarea Noului Val din anii 60-70 din Europa. Filmul a mai castigat si premiul publicului tanar.

Juriul a argumentat alegerea sa pentru Marele Premiu “Lino Miccichè” cu urmatoarea motivatie: “Un film de debut care face dovada unei priviri puternice si libere, capabila sa cerceteze cu lejeritate si profunzime raportul dintre spatiul vital si destine umane. O dramaturgie matura si sensibila.”

Filmul este portretul unui copil din Valea Jiului, Matei (Alexandru Czuli), care traieste cu Bunicul (Remus Marginean), fost miner, intr un bloc din Uricani. Parintii lui Matei au plecat in Italia in cautarea unui loc de munca. Dupa un conflict cu colegii la scoala, in urma caruia este exmatriculat, Matei porneste pe un drum initiatic care il aduce la Bucuresti.

Filmul tematizeaza pierderea inocentei copilariei si confruntarea lui Matei cu responsabilitatile si provocarile adolescentei. “Matei Copil Miner”, produs de Thomas Ciulei, este o coproductie romano-germano-
franceza intre Europolis Film, Lüthje-Schneider-Hörl, La Vie est Belle, Ciulei Films, HFF München, sprijinita de programul Media a Comunitatii Europene, Eurimages, Centrul National al Cinematografiei, FFF Bayern, Fondation GAN pour la Cinema si de sRTV.

“Matei Copil Miner” va rula in salile de cinema in toamna acestui an.

Comunicat Europolis Film

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.