Mircea Cartarescu a castigat un premiu literar in Elvetia

Mircea Cartarescu este castigatorul de anul acesta al premiului elvetian pentru literatura Spycher: Literaturpreis Leuk, anunta un comunicat Humanitas. Premiul, considerat una dintre cele mai importante distinctii literare europene, este acordat de fundatia elvetiana Stiftung Schloss Leuk (Fundatia Castelul din Leuk), iar castigatorii obtin o bursa si dreptul de sedere la castelul din orasul Leuk timp de doua luni anual, pentru o perioada de cinci ani.

Motivatia juriului a fost aceea ca: “Orbitor, trilogia fantastica a lui Mircea Cartarescu, avand o nemarginita fluiditate narativa, conciliaza cu lumea amintirea autorului despre Bucurestiul socialist al copilariei sale. Cartarescu stapaneste toate registrele si tonalitatile si foloseste cu maiestrie toate mijloacele preluate de la clasici precum Swift sau Proust pana la elemente fantasy si horror pentru a crea un univers artistic de o mare expresivitate a limbii, in centrul caruia se afla tanarul de odinioara.” (Boersenblatt.net)

Ceremonia de decernare a premiului va fi organizata pe 1 septembrie, iar laudatio pentru Mircea Cartarescu va fi rostit de Ernest Wichner, scriitor si traducator german originar din Romania, directorul Literaturhaus Berlin.

De asemenea, in luna august Mircea Cartarescu va fi distins cu Marele Premiu al Festivalului International de Poezie de la Novi Sad 2013. Decernat din 2008, acest premiu revine in fiecare an unui poet contemporan recunoscut in lume pentru opera sa poetica.

Mircea Cartarescu este laureatul Premiul literar “Giuseppe Acerbi”, Castel Goffredo, Italia – 2005, al Premiul International pentru Literatura de la Vilenica – 2011, iar in 2012 al Premiul International pentru Literatura “Haus der Kulturen der Welt”, Berlin.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *