“Vartopul”, un roman salvat din prapastia uitarii

Recent am descoperit o carte impresionanta atat prin experienta pe care o aduce lectura, cat si prin povestea din spatele aparitiei ei. Este vorba de romanul “Vartopul”, scris de profesorul si scriitorul mehedintean Iancu Barneanu, apoi pastrat in manuscris vreme de cateva decenii, pana cand, in 2013, a fost publicat postum la initiativa familiei autorului.

Despre Iancu Barneanu (1914-1996) va pot spune ca a fost absolvent al Facultatii de Litere si Filosofie in cadrul Universitatii din Bucuresti, elev al unor profesori de renume precum Tudor Vianu, Nae Ionescu, Mircea Eliade sau Radu Gyr, nepot al lui Gheorghe Ionescu-Sisesti, profesor de limba romana la Liceul “Traian” din Turnu Severin, colaborator la ziarul “Cuvantul”, iar in 1935 a publicat volumul de povestiri intitulat “Amintiri”. Dar pentru ca legaturile avute cu membrii Miscarii Legionare nu puteau ramane fara urmari, a fost deportat in Baragan impreuna cu familia sa, unde si-a pierdut 5 ani din viata.

Activitatea literara a lui Iancu Barneanu nu s-a oprit insa aici. Intors din “gulagul” romanesc, a scris romanul “Baragan 52”, pe care ulterior l-a ars de teama securitatii. Mai tarziu, nici pericolul arestarii, nici refuzul editurilor de a-l publica nu au fost piedici suficiente pentru dorinta de a scrie. Doua noi romane au prins astfel viata sub penita lui: “Vartopul” si “Blestemul”. Anul 2013 aduce cu el dovada ca eforturile nu i-au fost zadarnice. Sub atenta ingrijire a familiei scriitorului, iese din tiparele Editurii Promun din Arad romanul “Vartopul”, scris intre 1977 si 1979.

Roman social-politic, “Vartopul” are un puternic iz autobiografic, povestea fiind impletita cu evenimente pe care insusi autorul le-a trait in vremuri in care se scria istoria Romaniei. Ca si Iancu Barneanu, personajul principal Jan Oltea este un tanar absolvent al Facultatii de Litere si Filosofie, originar din satul mehedintean Sistesti, de pe malurile Cosustei, profesor de limba romana la Turnu si gazetar aspirant. Existenta ii este animata de femeile din jurul lui: Samina – iubita verisoara pe care o salveaza din vartopul de la moara boierului Carauleanu, colegele acesteia de la scoala de asistente de la Filantropia – Tvetana, Doina si Ariadna, Nelly – directoarea scolii, Ileana – fosta lui iubita, Mimy – doctorita cu care tatal lui spera sa il vada casatorit. Actiunea romanului este dominata de personajele feminine ce roiesc in jurul lui Jan si de conflictele ce mocnesc intre ele, iar tanarul literat devine pastratorul secretelor lor.

Plecarea in armata ii strica planurile lui Jan, insa norocul nu il paraseste decat atunci cand este cooptat in Miscarea Legionara. Evenimentele se precipita si mai mult in vara lui ’40, odata cu Dictatul de la Viena si cu generalizarea celui de Al Doilea Razboi Mondial in Europa. Jan este prins in mijlocul lor si se afunda ca intr-un vartop, iar odata cu el, si ceilalti protagonisti ale caror destine vor fi in mod dramatic absorbite de razboi.

Cartea are si o latura psihologica, autorul sapand discret in constiinta personajelor, insa ceea ce atrage cel mai mult atentia este modul in care Iancu Barneanu zugraveste lumea satului din care provine. El realizeaza cu abilitate un fel de monografie a satului mehedintean cu personaje pitoresti si replici savuroase demne de Marin Preda, Zaharia Stancu sau Ion Creanga. Dealtfel, cartea aminteste de romanele primului mentionat, atat prin atmosfera zugravita – fie ea rurala sau urbana, cat si prin traiectoria aleasa de scriitor pentru personajele sale.

“Vartopul” este o poveste de viata, o lectie de supravietuire si o ocazie de a ne intreba: oare cate carti valoroase au ratat ocazia de a fi cunoscute de cititori fiind ascunse sau chiar arse din motive politice, iar ulterior nu au mai fost gasite sau nu a mai fost nimeni interesat sa le publice? Cu siguranta acesta nu este singurul caz si daca ar fi fost publicata atunci cand a fost scrisa, numele autorului ei v-ar fi rasunat in minte precum cele ale scriitorilor amintiti mai sus. Cu toate acestea, descoperirea ei, chiar si tarzie, nu ii limiteaza valoarea si o salveaza de la uitare. Cat despre continuarea numita “Blestemul”, publicarea ei va fi un prilej de a reconfirma talentul lui Iancu Barneanu.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.