30 august – 1 septembrie: Festivalul Dilema Veche

A doua editie a Festivalului Dilema veche are loc in perioada 30 august – 1 septembrie, in spatiul Cetatii Alba Carolina din „Cealalta capitala” – Alba Iulia. In trei zile de cultura, dezbateri, poezie, literatura, film, teatru, muzica, dans, mestesuguri si expozitii desfasurate intre zidurile Cetatii, festivalul ofera locuitorilor din Transilvania, dar si „dilematicilor” de pretutindeni, prilejul unei weekend cultural intr-un spatiu inedit, la care accesul este liber.

Mircea Vasilescu, redactor-sef Dilema veche si directorul Festivalului: „Spre deosebire de festivalurile „de gen”, noi oferim o experienta culturala unica. Aducem la un loc mai multe domenii ale culturii si artelor, concentrate pe parcursul unui sfirsit de saptamina. Poti oricind sa vezi un film, un spectacol sau sa asisti la un concert. Dar numai la Festivalul Dilema veche poti interactiona, timp de trei zile, cu scriitorii, artistii si muzicienii invitati, in spatiul unic al Cetatii Alba Carolina, alaturi de comunitatea locala.”

Construita la inceputul secolului al XVIII-lea, cetatea este cea mai mare din Romania si a trecut in ultimii ani printr-un intens proces de restaurare si reintroducere in patrimoniul cultural.

Invitatul de onoare al acestei editii este Andrei Plesu, care va deschide festivalul prin conferinta „Despre batrinete: intrebari, nelinisti, bucurii”: „Mai toate tarile lumii au mai multe capitale, in afara aceleia consacrate administrativ. Capitale istorice, culturale, academice, turistice etc. In Romania, capitala mea preferata este Alba Iulia. Am fost acolo, la 1 decembrie 1990, cind s-a sarbatorit noua Zi Nationala a tarii. Si ma bucur sa ma intorc in acest oras, nu din solemne ratiuni istorice, ci doar pentru a omagia farmecul impozant, dar discret al unei foarte ospitaliere cetati autohtone. Ma intorc la Alba, asa cum ma intorc, mereu, la Dilema. Ca la un permanent reinceput, ca la o veche si tinereasca promisiune.”

Prima seara va continua cu un spectacol special realizat pentru Traseul Portilor Cetatii de catre Centrul National al Dansului – Bucuresti, cu participarea lui Razvan Mazilu, si se va incheia cu proiectia filmului „Searching for Sugar Man”, premiat in 2013 cu Oscar pentru cel mai bun film documentar.

Programul celei de-a doua zile a festivalului include, pe langa ceremonialul de schimbare a garzilor Cetatii, unic in Romania, dezbateri, piese de teatru scurt, filme. Ziua se va incheia cu concerte rock, indie si jazz, cu Les Elephants Bizzares, Kumm, Norzeatic, Maria Raducanu & contrabasistul Chris Dahlgren si Jazzybirds.

In ultima zi a festivalului, publicul va putea asista la un dialog intre Horia-Roman Patapievici si Dan C. Mihailescu, se va putea bucura de scurtmetraje romanesti si de proiectia documentarului “Anul Dragonului”, lecturi publice cu Florin Lazarescu, Matei Florian, Filip Florian si Ioana Parvulescu, dar si de transmisiunea live de la deschiderea Festivalului Enescu.

Sambata si duminica se vor desfasura si un mini-targ de carte, targul de mestesuguri si meserii traditionale, ateliere de scriere creativa si de benzi desenate, expozitia de fotografie cu imagini din Himalaya si spectacolul de teatru-labirint.

Festivalul se va incheia cu Fanfara Ciocarlia, care implineste 16 ani de cand duce muzica romaneasca in toate colturile lumii.

Spoturile de promovare ale festivalului, regizate de Radu Jude si realizate cu sprijinul Castel Film si wearebasca, aduc in prim-plan dilema omului modern, asediat de volumul tot mai mare de informatie si chinuit de indecizie.
Aplicatia care va contine programul Festivalului, materiale video si informatii utile despre Alba Iulia a fost realizata de Andrei Vasilescu, cu sprijinul Artech. Aplicatia este deja disponibila pentru Android si in curind va fi disponibila si pentru iOS.
Pentru a descarca aplicatia pentru Android, va rugam sa accesati: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dilemaveche&hl=ro

Festivalul Dilema veche este primul eveniment „multi-art” al unei publicatii culturale din Romania, fiind organizat de catre Asociatia „Oameni cu dileme”, impreuna cu Primaria Municipiului Alba Iulia si Consiliul Judetean Alba.

Pentru mai multe detalii despre program si invitati, va rugam sa urmariti: dilemaveche.ro

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.