5-8 septembrie: Alba Iulia Music & Film Festival

Filmele in care muzica are un rol principal, documentare despre viata artistilor, musical-uri, concerte si cateva din cele mai bune pelicule romanesti din toate timpurile – acestea sunt vedetele celei de a doua editii a Alba Iulia Music & Film Festival, care va avea loc intre 5 si 8 septembrie in Cetatea Alba Carolina.

Singurul festival de acest gen din Romania, Alba Iulia Music & Film Festival propune o combinatie unica intre filme care vorbesc despre muzica sau muzicieni si posibilitatea de a vedea live solisti sau trupe care se regasesc pe coloana sonora a unui film din program, intr-un mix cat mai divers de genuri.

Iubitorii de muzica autentica romaneasca vor avea parte de o seara speciala prin proiectia filmului „Balkan Melodie”, povestea lui Marcel Cellier, omul care l-a descoperit pe Gheorghe Zamfir si l-a facut cunoscut in Occident. In aceeasi pelicula apar Ioan Pop si grupul Iza, care vor „cobori” apoi de pe ecran pe scena festivalului pentru un recital live. Ioan Pop face senzatie in concerte cantand la vioara, zongora, braci si alte instrumente traditionale, iar grupul Iza are ca misiune pastrarea muzicii autentice, de calitate, din Maramures.

Printre filmele straine prezente in festival se afla si „Marley” (Marea Britanie, 2012), un documentar despre viata si muzica celebrului artist Bob Marley. Cu imagini rare de arhiva si realizat cu sprijinul familiei Marley, filmul recompune traseul parcurs de cel pe care multi l-au numit un „profet social si politic”.

„Vedere de pe pod: sunetul Istanbulului” (Germania, 2005) propune o plimbare prin muzica orasului ce leaga doua continente, iar „Mizerabilii” (Marea Britanie, 2012) este adaptarea pentru marele ecran a unui musical care face senzatie pe scenele din intreaga lume de aproape trei decenii.

Printre cei care vor sustine concerte se numara trupa VUNK, un nume in spatele caruia stau 19 ani de concerte si zeci de mii de fani, si Nightlosers, creatorii „blues-ului ardelenesc”, care au facut cunoscut stilul etno-jazz-blues romanesc in intreaga lume. Intr-o cu totul alta forma, Subcarpati integreaza folclorul romanesc in cele mai moderne exprimari ale muzicii electronice, imbinand doina cu hip-hop-ul si modelul vocal al lautarului cu beat-uri contemporane. Tot din zona muzicii electronice vine Silent Strike, DJ cu experienta internationala si sound designer, care a cantat pe aceleasi scene cu Faithless sau Amon Tobin.

Pentru cinefili, Alba Iulia Music & Film Festival este ocazia de a revedea pelicule clasice, de referinta in istoria cinema-ului autohton: „Noi cei din linia intai” (regia: Sergiu Nicolaescu, cu: Valentin Uritescu, Ion Besoiu, Mircea Albulescu) sau „In fiecare zi mi-e dor de tine” (regia: Gheorghe Vitanidis, cu: Marin Moraru, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Emilia Popescu, Nae Caranfil).

In acelasi timp, evenimentul aduce la Alba cele mai noi productii ale cinematografiei romanesti, precum „Funeralii fericite”, pelicula lansata in 2013, in care atat regia cat si rolul principal ii apartin lui Horatiu Malaele, care va fi prezent la Alba Iulia si va raspunde intrebarilor din public la finalul proiectiei.

Evenimentele vor avea loc in trei spatii: Piata Cetatii Open Air si curtea interioara a Palatului Principilor vor gazdui fiecare cate o scena si un ecran in aer liber, iar alte proiectii vor avea loc in interior, in Sala Ferdinand.

Alba Iulia Music & Film Festival este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, alaturi de Primaria Municipiului Alba Iulia. Prima editie a festivalului a avut loc intre 27 si 30 septembrie 2012, cand s-a inregistrat un numar de peste 7.600 de spectatori.

Foto: Radu Neag

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.