Humanitas lanseaza editia ilustrata a volumului „Intre Orient si Occident”

Libraria Humanitas de la Cismigiu va invita joi, 12 septembrie, ora 19.00, la o intalnire cu Neagu Djuvara cu ocazia aparitiei editiei ilustrate a volumului „Intre Orient si Occident” la Editura Humanitas. Invitati vor fi Neagu Djuvara si Gabriel Liiceanu, iar lectura va fi asigurata de Dan Radulescu si Radu Iacoban.

Cartea lui Neagu Djuvara este povestea miracolului petrecut cu doua provincii de la marginea imparatiei turcesti, Tara Romaneasca si Moldova. Calatorii straini remarcau ca la Bucuresti si la Iasi treburile publice si viata privata aveau acelasi ritm ca la Constantinopol. Putini banuiau ca in atmosfera letargica a unui sfarsit de imperiu aristocratia fanariot-bizantina va trece de la caftan, anteriu si giubea la frac si manusi albe si isi va insusi ideile si moravurile occidentale in doar cateva decenii. Chiar inainte de ei, domnitele, de parca nu ar fi purtat niciodata salvari, fermenele, cepchene si iminei, isi etalasera la balurile de la curte rochiile croite ca la Paris sau la Viena. Nimic din vechea societate – sat si oras, negot, mestesuguri, armata, invatamant si biserica – nu a ramas pe loc.

Universul spectaculos si pestrit – in parte oriental, in parte occidental – de acum aproape doua veacuri e si mai bine infatisat in aceasta editie ilustrata: sunt zeci de pagini cu imaginile oamenilor de atunci si ale minunatelor lor podoabe, straie si arme.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.