“Observarea de sine” e un drum lung si anevoios

Good Company a editat anul acesta volumul “Observarea de sine” scris de Red Hawk, pe numele adevarat Robert Moore, autor a cinci colectii de poezie, castigator al premiului Bright Hill Press National Poetry Book, in prezent profesor la Universitatea Arkansas, Monticello.

Interesat de dezvoltarea sa spirituala, Red Hawk practica ceea ce el numeste “observare de sine” de mai bine de trei decenii, avandu-i printre profesori pe maestrul de meditatie Osho Rajneesh si pe maestrul spiritual Lee Lozowick. Observarea de sine, e de parere autorul, te ajuta sa te cunosti pe interior, sa nu te lasi condus de fortele externe precum o masina sau un robot. Insa pentru a reusi sa te cunosti si sa te manifesti potrivit in orice situatie te-ar pune viata, e nevoie de multa practica. Iar piedicile vor fi puse chiar de mintea ta.

Asa ca Red Hawk traseaza o serie de indicatii pentru cei care doresc sa ia in serios observarea de sine, indemnandu-i sa-si foloseasca mintea in avantajul lor. Ei trebuie sa se observe pe ei insisi fara sa se judece (ceea ce, trebuie sa recunoasteti, nu e lucru usor), fara sa incerce sa schimbe ceea ce au descoperit si sa se concentreze pe senzatiile corporale cu o sinceritate maxima.

Ce-ar fi de observat la noi insine? Tensiunea inutila, oriunde ar aparea in corp, gandirea in plus (deci nenecesara), emotiile nepotrivite (reactii extreme care nu au legatura cu momentul prezent) si obiceiurile. Cum ne putem trezi inteligenta si constiinta, ce rol are emisfera stanga a creierului, cum poate un soc sa ne zdruncine pozitiv si multe altele sunt de aflat din paginile scrise sub forma de proza ale “Observarii de sine”, dar in care autorul insereaza si poeme legate de temele luate in discutie intr-un moment sau altul. Munca spirituala, concluzioneaza el, este una continua, care necesita o permanenta concentrare si dedicare.

Centrii superiori sunt mereu la lucru in corp, dar influenta lor este inecata de zgomotul produs de palavrageala continua a mintii. Trebuie sa devin linistit, “sa opresc lumea”, pentru a putea primi influenta cetrilor superiori. Conform legii, eu sunt cel care trebuie sa trimita invitatia. Identificarea mascheaza influenta centrilor superiori in mine. Cand eu sunt prezent la prezenta din mine (un alt nivel al reamintirii de sine), voi primi sprijin. Rezultatul este transformarea. Creierul este reordonat, iar fiinta este transformata.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *