Reinterpretare postmodernista a mitului Dracula, in viziunea Vortice

Pe 16 septembrie 2013, in cadrul Festivalului Enescu, va avea loc unul dintre cele mai asteptate evenimente ale anului: compania portugheza de dans Vortice Dance Company, unul dintre numele de marca ale dansului mondial, va aduce pe scena Operei Nationale din Bucuresti o reinterpretare neconventionala a mitului Dracula, lipsita de cliseele kitsch care sunt asociate de multe ori, in special in Occident, cu acest arhetip cultural.

In data de 16 septembrie, de la ora 19.00, Vortice Dance Company prezinta, la Opera Nationala, “un spectacol despre dominare si supunere” care reinterpreteaza mitul lui Dracula, intr-o somptuoasa poveste vizuala pe muzica unor compozitori precum Philip Glass, cunoscut pentru muzica unora dintre cele mai de succes filme contemporane, Serghei Rahmaninov si chiar Lou Reed, fondatorul legendarei trupei americane de rock psihedelic Velvet Underground.
Pentru “Dracula”, primul spectacol prezentat in Festival, cei doi coregrafi care formeaza Vortice Dance Company au folosit mai multe surse de inspiraţie, de la celebrul volum semnat de Bram Stoker pana la legende sau mituri din diverse culturi. „Suntem cu totii, femei sau barbati, facuti din carne si sange, amestecati in jocuri de dominare si supunere. Substanta din care suntem creati reprezinta natura noastra, dar si cea mai mare slabiciune. Si, sub imperiul slabiciunii, cedam, adesea mult prea usor, tentatiei…”, declarau Cláudia Martins si Rafael Carriço.

Acest spectacol va avea loc cu casa inchisa, insa poate fi vazut in transmisie live in sala de cinema, o premiera in istoria Festivalului, la Grand Cinema Digiplex:
http://www.grandcinemadigiplex.ro/ro/spectacole/evenimente-speciale/item/394-festivalul-si-concursul-international-george-enescu

Al doilea spectacol din programul prezentat de Vortice Company in cadrul Festivalului Enescu este „SOLILOQUY – About Wonderland”, un spectacol de cu totul alta factura si prezentare. Asa cum declara cei doi artisti, „SOLILOQUY vorbeste despre situatii din viata de zi cu zi, in fata carora reactionam cu totii intr-un mod intuitiv si asemanator… Inevitabila moarte, singuratatea, sentimentele, toate acestea nu ar deveni fatale daca am sti sa ascultam pur si simplu…”.
Coloana sonora include o muzica de exceptie: Phillip Glass, Maurice Fulton, Kronos Quartet, Daft Punk, Nino Rota, Eric Satie, Oswaldo Ferrés, Camille Saint-Saëns, Arvo Pärt, Billie Holiday, Claude Debussy, Charlie Chaplin.

Compania de dans Vortice a fost creata in 2001 de coregrafii Cláudia Martins si Rafael Carriço. Absolventi ai Escola Superior de Dança in domeniul reprezentatiei scenice si bursieri in cadrul programului „Erasmus”, la Hoggenschool Dansacademie Tilburg, in Olanda, cei doi artisti si-au dezvoltat activitatea in sfera dansului contemporan. De-a lungul anilor, Vortice Dance Company a devenit una dintre cele mai prestigioase trupe de balet din Portugalia, cu numeroase premii pe plan international. Printre distinctiile primite se numara Premiul Publicului, in 2002, la a patra editie a Concursului de Balet si Dans Modern, inmanat de Alteta Sa Printul Takamado si de Maia Plisetskaya, sau Premier Prix Professionnel la concursul Printemps de la Danse din Elvetia, in 2001.

Pentru programul complet accesati site-ul Festivalului.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *