Duelul Viorilor ajunge la Craiova

Turneul Duelul Viorilor a strabatut deja trei orase, iar pe 27 septembrie, spectatorii din Craiova, orasul natal al violonistului Liviu Prunaru, se vor bucura de o competitie a sunetului si armoniei a doua viori de colectie – Stradivarius si Guarneri, si de doi artisti de talie internationala care le manuiesc cu maiestrie: Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, arbitrati de pianistul Horia Mihail. Cea de-a treia editie a turneului national Duelul Viorilor se desfasoara din 23 septembrie pana 4 octombrie, in opt orase din Romania.

Despre arme si combatanti se stiu deja destule, dar cea de-a treia batalie din salile de concert va fi consemnata astfel:

Armele si combatantii:

Vioara Stradivarius Pachoud construita de celebrul lutier italian in 1694, instrument pus la dispozitia lui Liviu Prunaru de vestita orchestra Royal Concertgebouw – Amsterdam. Liviu Prunaru, artist de talie internationala, i-a avut profesori pe Alberto Lysy (alaturi de care a cantat pentru Papa Ioan Paul al II-lea Dublul concert de Bach) si pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). Este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotata drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistica internationala, in plina ascensiune si marcata de un mare numar de premii internationale, cuprinde colaborari cu importante orchestre ale lumii.

Vioara Guarneri del Gesu Catedrala, datata 1731, instrument pe care a cantat nimeni altul decat George Enescu si care este pusa la dispozitia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul National ”George Enescu”, in patrimoniul caruia se afla. Gabriel Croitoru, prof. univ. dr. la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiesti si membru al Cvartetului de Stat Transilvan, Cluj-Napoca, a cantat ca solist alaturi de importante orchestre europene, distinctii de prestigiu obtinute fiind dovada a talentului violonistului roman.

Arbitrul:
Pianistul Horia Mihail, un muzician al carui rafinament transpare din fiecare aparitie in concert sau recital, este unul din cei mai apreciati pianisti romani ai generatiei sale. In calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, totodata solist al Filarmonicii din Brasov, Horia Mihail sustine numeroase concerte si recitaluri pe scena Salii Radio din Bucuresti sau in turnee in tara sau strainatate, dar colaboreaza si cu alte orchestre de profil din tara.

Dupa confruntarile de la Brasov, Targu Mures si Turda, “luptele” continua la:

27 septembrie: Craiova, Sala Filarmonicii, ora 19:00.
28 septembrie: Pitesti, Casa de Cultura, ora 19:00.
30 septembrie: Iasi, Opera Nationala Romana, ora 19:00.
1 octombrie: Bacau, Ateneu, ora 19:00.
4 octombrie: Bucuresti, Sala Radio, ora 19:00.

Biletele se pot achizitiona de la casele de bilete ale salilor in care se vor desfasura recitalurile, iar in Bucuresti si prin www.bilete.ro.

Informatii suplimentare gasiti pe www.duelulviorilor.ro.

Organizatori: Radio Romania Cultural si Accendo
Extras din comunicatul Radio Romania

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *