Rio 2096: O poveste de dragoste si furie

Unul dintre fascinantele lungmetraje intrate in competitia Anim’est pe 2013 pe 8 octombrie este si “Rio 2096: O poveste de dragoste si furie/Uma História de Amor e Fúria” (drama istorica, Brazilia, 2013), scris si regizat de Luiz Bolognesi, vocile personajelor apartinand actorilor Selton Mello, Camila Pitanga si Rodrigo Santoro.

Actiunea din “Rio 2096” ne conduce timp de 600 de ani prin istoria Braziliei, personajul principal fiind un spirit nemuritor care se intrupeaza in mai multi barbati de-a lungul a patru perioade temporale. In calatoria lui, spiritul se contopeste de fiecare data cu spiritul femeii pe care a iubit-o in prima sa viata si pe care il regaseste era dupa era in corpul unor femei care poarta acelasi nume: Janaina.

Astfel, povestea porneste din secolul al XVI-lea, cand teritoriul a fost descoperit de exploratorii portughezi, iar Abeguar (primul corp al spiritului) era un tanar curajos din tribul Tupinamba. La moartea lui, spiritul i s-a transformat in pasare care a ratacit mai mult de 200 de ani pana in secolul al XIX-lea, cand a revenit pe pamant in timpul sclaviei si s-a intrupat in negrul Manuel Balaio. Urmatoarea viata a fost in secolul al XX-lea, in timpul dictaturii, cand spiritul a devenit revolutionarul Cau, iar ultima viata surprinsa de film – dar nu ultima a eroului – a venit in anul 2096, intr-un viitor super tehnologizat in care razboiul pentru apa atinsese apogeul.

De fiecare data un razboinic, un individ hotarat sa schimbe in bine viata semenilor, un om dedicat celor multi, spiritul masculin este in fiecare viata subjugat de iubirea pentru Janaina, si ea la randul ei o femeie puternica, de partea celor buni, dar neajutorati, si ea o luptatatoare pentru dreptate, care de fiecare data sfarseste prost. Legatura dintre cei doi este indisolubila, ei regasindu-se mereu si cautand sa se lege unul de altul in fiecare existenta in care isi capata cate un corp pe masura.

Plin de emotie, drama si un erotism delicat, cu o animatie foarte realista si beneficiind de o coloana sonora stralucita, “Rio 2096” este un film pe care va invit cu drag sa nu il ratati in penultima zi de Anim’est: el va rula din nou sambata, 12 octombrie, de la ora 14.00, la Cinema Studio. Pelicula a castigat mai multe premii anul acesta, unul dintre ele fiind la Festivalul International al Filmului de Animatie de la Annecy.

Programul complet al zilei de sambata poate fi consultat AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.