Documentarul olandez “Regulile lui Matthijs” a castigat Marele Premiu Astra Film

Eleganta sala Thalia din Sibiu a gazduit in seara de 19 octombrie, de la ora 19.00, ceremonia decernarii premiilor Astra Film Fest 2013, al carui castigator de top a fost documentarul “Regulile lui Matthijs” de Marc Schmidt. Inainte de anuntarea castigatorilor, insa, cei prezenti in sala au putut urmari un filmulet cu imagini din istoria festivalului, povestita de insusi directorul fondator, Dumitru Budrala.

Filmuletul ne-a trecut prin cei 20 de ani de Astra Film Festival, din 1993 incoace, prezentand toate experimentele, greutatile intampinate de-a lungul timpului si depasite (lipsa sponsorilor, primari nereceptivi, autorizatii, spatii de desfasurare, probleme neprevazute etc), bucuriile si situatiile in premiera prin care au trecut festivalul, organizatorii si motorul sau, Dumitru Budrala, fara de care nimic nu ar fi fost posibil. Dupa 20 de ani in care a crescut, in care a dovedit ce inseamna sa fii un festival serios in tara si in care a ajuns pentru cate o zi-doua ca festival invitat in multe orase din Europa, Astra Film Fest se poate numi astazi unul dintre cele mai cunoscute si respectate evenimente de gen de pe batranul continent. Dupa cum bine a spus unul dintre invitatii la ceremonie, presedintele ICR Lilian Zamfiroiu, Astra Film Festival a pus Sibiul pe harta culturala a lumii.

Ceremonia acordarii premiilor a fost una incarcata de emotie, dar si de buna dispozitie, invitatii care anuntau castigatorii multumindu-le organizatorilor pentru eforturile facute in toti acesti ani, felicitandu-i pentru lupta continua de a pastra festivalul la cele mai inalte standarde si dorindu-le cat mai multe realizari pentru viitor. Filmele din cele cinci sectiuni competitionale au fost evaluate de un juriu alcatuit din regizori si cineasti romani si straini – Cristi Puiu (Romania), Gaby Babic (Germania), Lesedi Moche (Africa de Sud), Pawel Kloc (Polonia), Hussain Currimbhoy (Marea Britanie), Elena Danilko (Rusia), Petr Lom (Canada), Michael Stewart (Marea Britanie), Cristian Nitulescu (Romania) si Grit Lemke (Germania) -, iar juriul sectiunii EcoCinematogrAFF a fost format din liceeni sibieni, aflati sub “comanda” antropologului si profesorului Vintila Mihailescu.

Prima distinctie a serii a fost cea pentru Debut, oferita de DIGI 24 si emisiunea “Ca-n filme” si castigata de documentarul “Familia mea, pe scurt”, realizat de tanara de 16 ani Elena Burcea.

Premiul pentru Imagine, competitia Student, acordat de Kodak Romania, a mers la Yu-Shen Su pentru filmul “Construire”, “o meditatie vizuala despre om, utopie si distopie”.

Premiul Special acordat documentarului romanesc de revista Formula AS a fost castigat de “Afacerea Tanase” de Ionut Teianu, motivatia juriului fiind aceea ca este “un film rascolitor, care poarta un dublu mesaj emotionant. Emotionant pentru drama eroilor filmului si cea a dizidentei romanesti – pe care nu o cunoastem indeajuns – si a doua oara emotionant pentru noi, cei care am trait acele timpuri, pe care nu trebuie sa le uităm. Istoria nu trebuie uitata.”

Premiul pentru Imagine, documentar Romania, oferit tot de Kodak Romania, a ajuns la “Valea plangerii” de Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu si Andrei Crisan, iar Premiul Eco-Cinematograff, oferit de Fundatia pentru Parteneriat a fost primit de “Tara cea mica” de Nikos Dayandas.

Documentarul “Romanta lucida de Elke Margarete Lehrenkrauss (Germania) a primit distinctia pentru Cel mai bun documentar, competitia Student, oferita de ICR, juriul apreciind “expresia si stilul acestui film, in care se recunoaste de pe acum amprenta Autorului.” Cel mai bun documentar intrat in competitia Romania este “In numele primarului” de Anca Hirte, filmul fiind, dupa consideratiile juriului, “o analiza fara ostentatie dar cu atat mai impresionanta a relatiei oamenilor simpli cu autoritatea.”

Cel mai bun documentar in competitia Europa Centrala si de Est a fost considerat “Anatomia plecarii” de Serban Oliver Tataru, pentru ca “autorul ridica o problema universal valabila, supunand unui interogatoriu nemilos modul in care deciziile luate de parinti influenteaza viitorul copiilor.” Premiul Astra Film pentru Cel mai bun documentar, competitia Internationala a fost oferit filmului “Dansand de unul singur” de Biene Pilavci, pentru ca este “o marturie despre nedreptate familiala, spusa cu demnitate si rafinament.”

SI ultimul, dar nu cel din urma a fost Marele Premiu Astra Film, care a revenit documentarului “Regulile lui Matthijs/Matthew’s Laws” de Marc Schmidt, motivatia juriului fiind urmatoarea: “Din mai multe motive am ales acest film: are emotie, sensibilitate, o extraordinara putere de patrundere si mult respect pentru personajul aflat in suferinta. E un film care arata pana unde poate merge birocratia nemiloasa a statului protector. Imaginea, naratiunea, compozitia, fac din acest film un exemplu perfect pentru studentii de cinema prin inteligenta emotionala instinctiva care l-a condus pe autor catre castigarea increderii protagonistului sau.”

Seara a continuat cu o receptie organizata tot la Sala Thalia, la care “coloana sonora” a fost asigurata de Szilvasi Gipsy Folk Band, o formatie din Budapesta, revenita dupa 13 ani la Astra Film Festival. Editia 2014 e aproape, vorba domnului director Dumitru Budrala, asa ca nu ne ramane decat sa uram la multi ani inainte festivalului Astra Film, ani in care sa isi pastreze punctele forte si sa creasca in continuare asa cum ne-a obisnuit.

Filmele castigatoare vor fi proiectate astazi de la ora 14.00 in salile Saucan, Studio si Marshall ale Casei de Cultura a Sindicatelor Sibiu, dupa un program care poate fi consultat AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *