„Captain Phillips”, un film inspirat din fapte reale

Filmul biografic de actiune „Captain Phillips” a intrat in cinematografele din Romania pe 1 noiembrie, distribuit la noi de InterComFilm. In „Captain Phillips”, regizorul Paul Greengrass spune povestea emotionanta a unor pirati somalezi care-l iau ostatic pe un capitan de vas american, dezvaluind cu aceasta ocazie prapastia economica ce a cauzat aceste evenimente.

Publicul nu va gasi eroi conventionali in filmul „Captain Phillips” — numai oameni adevarati si complecsi din punct de vedere social, cultural si personal. Greengrass nu l-a privit pe Richard Phillips ca pe motorul actiunii, ci mai degraba ca om, care, desi isi face meseria in mod pasnic si constiincios, se trezeste deodata atras fara voie intr-un eveniment global extrem de violent. “Phillips imi aminteste de barbatii pe care i-am cunoscut in tinerete, cand tatal meu era in marina comerciala: oameni care transportau bunuri in toata lumea si care constituie „sangele” economiei mondiale. Ei sunt ca si soferii de camioane, care cara marfa pe uscat. Niste simpli muncitori. Pentru mine, Richard Phillips este un astfel de om — un om obisnuit care se trezeste, fara sa vrea, intr-o confruntare dura”, spune regizorul. “Este intr-adevar o persoana obisnuita, dar felul cum reactioneaza la ceea ce se intampla in lumea in care traim si la calvarul prin care trece, este cu adevarat exceptional.”

De la bun inceput, realizatorii s-au gandit ca Tom Hanks trebuia sa interpreteze rolul veteranului marinar Richard Phillips. Greengrass defineste colaborarea sa cu dublul laureat al premiului Oscar astfel: „Tom si cu mine am plecat intr-o calatorie impreuna. La inceput, el spunea, „Pentru mine, e vorba despre un om aflat in pericol pe mare” — iar interpretarea lui Tom a fost la fel de simpla si naturala. El si-a petrecut ore intregi in barca piratilor — toata lumea a observat cat de mult s-a daruit rolului. Nu era vorba doar de talent, ci si de hotararea lui de a explora natura umana pana in cele mai mici amanunte ale ei. Acuratetea si detaliul interpretarii lui Tom au fost magnifice. Am fost realmente impresionat de puterea lui fizica. Stateam in larg ore intregi, dar Tom nu s-a plans niciodata. El era primul care isi revenea si spunea „Sunt gata. Hai sa mai tragem o dubla”.”

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.