Lucian Pintilie este sarbatorit la TVR 2

Pe 9 noiembrie, marele regizor Lucian Pintilie a sarbatorit implinirea a 80 de ani, ocazie cu care TVR 2 ii dedica, in 10 noiembrie, ciclul “Duminica filmului romanesc”. Astfel, cinefilii romani vor putea urmari in aceasta duminica, la TVR 2, doua dintre cele mai valoroase filme ale sale, dramele “Reconstituirea” (de la ora 14.10) si “Balanta” (de la ora 20.10).

“Reconstituirea” (realizat in 1968) a provocat dupa lansare un imens scandal, care l-a determinat pe dictatorul Nicolae Ceausescu intai sa interzica filmul, iar apoi sa ii impuna regizorului emigrarea din Romania. in 2008, Asociatia Criticilor Romani de Film a desemnat “Reconstituirea” drept cel mai bun film romanesc din toate timpurile. Tot critica de specialitate a considerat ca actorul George Mihaita a facut in “Reconstituirea” rolul cel mai important al carierei sale.

Filmul, realizat dupa nuvela omonima a lui Horia Patrascu, porneste de la un fapt real petrecut in anii ’50 pe malul Timisului. Vuica si Ripu, doi elevi de la “seral”, si-au sarbatorit absolvirea printr-o betie de pomina, dupa care s-au incaierat si au spart capul ospatarului care incerca sa-i desparta, daramand si un sopron. Daca s-ar da curs plangerii, tinerii ar risca doi-trei ani de inchisoare. Procurorul prefera o alta pedeapsa: vinovatii vor reconstitui evenimentele, intr-un film educativ, pentru ca publicul sa traga invataturile necesare. In loc de asta, „publicul” prezent la reconstituire va fi martorul unui tragic si stupid accident.

Cel de-al doilea film semnat de Lucian Pintilie programat de TVR 2 este “Balanta”, realizat in 1991. Avand in rolurile principale pe Maia Morgenstern si Razvan Vasilescu, “Balanta” este adaptarea romanului omonim al lui Ion Baiesu. Nela, fiica unui securist cazut in dizgratie, pleaca din Bucuresti dupa incinerarea tatalui ei, incercandu-si norocul in provincie. Dar oraselul in care este repartizata ca profesoara o intampina cu cinism, violenta si nepasare. Medicul Mitica, un etern optimist, ii va deveni prieten si aliat. Impreuna, cei doi trec prin diverse incercari, luptand cu structurile imobile ale societatii din ultimii ani de comunism din Romania.
Pentru rolul din “Balanta”, Maia Morgenstern a obtinut trei trofee la categoria «Cea mai buna actrita » la Festivalul de Film de la Geneva (1992), la Premiile Filmului European (1993) si din partea Uniunii Cineastilor din Romania (1993).

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *