Victor Rebengiuc vine la “Duminica filmului romanesc”

Pe 17 noiembrie, TVR 2 dedica ciclul “Duminica filmului romanesc” marelui actor Victor Rebengiuc. Astfel, cinefilii romani vor putea urmari in aceasta zi doua dintre filmele in care acesta a detinut rolul principal: dramele “Tanase Scatiu” (de la ora 14.10) si “Medalia de onoare” (de la ora 20.10).

Pentru rolul sau din “Medalia de onoare”, Victor Rebengiuc a castigat in 2010 Premiul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) la categoria Cea mai buna interpretare si in 2011, la Premiile GOPO, trofeul pentru Cel mai bun actor intr-un rol principal intr-un film de lungmetraj fictiune.

“Tanase Scatiu” (1976), in regia lui Dan Pita, este ecranizarea romanului omonim de Duiliu Zamfirescu. Inglodat in datorii, boierul Murgulet accepta sa-si marite fata, pe Tincuta, cu vechilul parvenit Tanase Scatiu. Acesta pune mana pe mosia boierului, ceea ce ii inlesneste ascensiunea pe scara sociala. Insa casnicia esueaza lamentabil, iar proaspatul imbogatit, devenit intre timp deputat, are de infruntat revolta taranilor.

Cel de-al doilea film, de la 20.10, este “Medalia de onoare”, realizat in 2009 in regia lui Calin Peter Netzer. Victor Rebengiuc joaca rolul lui Ion care, la 75 de ani, indura nemultumirea permanenta a sotiei si indiferenta fiului sau, stabilit in Canada. Acesta inca ii poarta pica tatalui sau pentru ca l-a denuntat la Securitate ca sa nu poata pleca din Romania. Intr-o zi, Ion primeste cu surprindere vestea ca Ministerul Apararii Nationale ii acorda o medalie de onoare pentru ca ar fi savarsit fapte eroice in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Omul nu isi poate aminti foarte clar despre ce fapte ar fi vorba, dar aceasta medalie ii ofera sansa nesperata de a recastiga respectul familiei sale.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *