Leontina Vaduva si Medeea Marinescu au dat viata corespondentelor Verdi-Wagner

Cu trei duminici in urma, pe 27 octombrie, le vedeam la Ateneul Roman pe Leontina Vaduva si Medeea Marinescu impreuna pe aceeasi scena, una cantand, cealalta citind scrisori din colectia lui Verdi sau a lui Wagner, in cadrul unui eveniment deosebit organizat de Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura.

“Verdi-Wagner: corepsondente” a adus alaturi doua artiste iubite de publicul de la noi si nu numai, care au citit pentru cei prezenti in sala Ateneului selectiuni din corespondenta sustinuta de sotiile sau iubitele celor doi compozitori cu acestia sau cu alte persoane apropiate cuplurilor, precum si extrase din jurnalele lor personale. Pe langa vocile feminine care au razbatut peste timp prin intermediul Leontinei Vaduva si a Medeei Marinescu, s-au auzit si vocile masculine cu ajutorul lui Marius Consantinescu, care a fost si prezentatorul evenimentului. Din randurile scrise pastrate peste veacuri au reiesit sentimente puternice de iubire, prietenie, admiratie, dar si durere, tristete sau gelozie.

Intre partile narative, maestra Leontina Vaduva a interpretat alaturi de pianistul japonez Masakatsu Nakano diverse bucati muzicale. Prima parte, cea dedicata lui Wagner, a inclus printre altele “Die Walküre: Siegmunds Liebesgesang” (Wagner/Brassin), “Der Fliegende Holländer: Spinnerlied” (Wagner/Liszt) si “Wesendonk-Lieder: Träume (Wagner), iar in cea de a doua parte, dedicata lui Verdi, ne-am delectat printre altele cu “La Traviata, Act 1, Preludiu” (Verdi), “Rigoletto, Act II, Aria Gildei: Tutte le feste al tempio” (Verdi) si “Aida, Danza sacra” (Verdi/Liszt).

Daca Leontina Vaduva si Medeea Marinescu sunt nume care nu mai au nevoie de nicio prezentare, pianistul Masakatsu Nakano este mai putin cunoscut spatiului cultural romanesc, insa nu complet strain. Artistul japonez a mai cantat alaturi de Leontina Vaduva la Londra si Bucuresti si in curand va fi solistul Orchestrei Filarmonicii Nationale din Sibiu intr-un turneu cu “Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra” de Franz Liszt.

Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura promite sa nu se opreasca aici cu organizarea de evenimente de inalta tinuta culturala, iar noi promitem sa va tinem la curent cu ele de indata ce vom afla noutati. 🙂

Sursa foto: Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura

Share

One thought on “Leontina Vaduva si Medeea Marinescu au dat viata corespondentelor Verdi-Wagner

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *